Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En smak av nördarnas värld

/
  • Många garv och mycket bra musik i form av gamla, bortglömda klubbhits. Det utlovar Martin Östman i Sirqus Alfon. Deras nya show ”Eurotrash – the upgrade” kommer till Hammerdal i dag och fortsätter sedan till Bräcke, Östersund och Hammarstrand.    Foto: Pressbild

Syntar, multiprojektioner och laserstavar. Sirqus Alfon skildrar en dataspelsnörds värld när de i dag inleder sin länsturné i Hammerdal.

– Publiken kommer att få saker som de absolut inte förväntar sig på en teater­- scen, säger Martin Östman.

Annons

”Eurotrash – the upgrade” heter den spektakulära föreställningen som flörtar med både 90-talets rejvkultur och 2000-talets Youtube-tittande. Martin säger att han och de andra medlemmarna har båda fenomenen i livsbagaget.

Alla tyckte därför att det kändes intressant att ta in det i showen, som bygger mycket på tv-spelsromantik och retrografik.

– Klubbkulturen är ju väldigt estetisk med sina grälla neonfärger och sin speciella musik. Youtube är det största mediet som finns i dag. Är du känd där så är du känd i hela världen, säger han.

Massor med högteknologiska effekter, laser, IR-teknologi och multiprojektioner, blir det också. Sirqus Alfon tog hjälp av två animatörer för att skapa ett slags levande tv-spel.

– Det är lite dubbelt det där. Karaktärerna i föreställningen lider av mindervärdeskomplex och tror att allt ska bli så teknologiskt häftigt, men det blir det inte alls, säger Martin.

Sirqus Alfon har gjort sig kända för sina extrema dans- och akrobatiknummer, men Martin säger att skadorna trots allt är få.

– Jag brukar klara mig bra, men vår trummis Henrik brukar skada sig en hel del. Det är svårt att säga om det beror på att han är ovanligt skör eller om han gör farligare saker, säger Martin och skrattar.

Gruppen har en intensiv sommar med ett flertal festivalspelningar, både på hemmaplan och utomlands, i backspegeln. De har bland annat hunnit med uppträdanden i Tyskland, Belgien och Skottland.

I augusti gjorde de 21 föreställningar på 21 dagar på världens största scenkonstfestival i Edinburgh. På kvällarna bjöd de på kabaré på en teaterscen de hyrt för dyra pengar. På dagarna uppträdde de på gatan för att locka folk dit.

– Det var verkligen ett hårt jobb och en utmaning, men det är klart att man vill gå runt säger Martin.

Medlemmarna i Sirqus Alfon träffades på gymnasiet för snart 13 år sedan och verkar inte ha tröttnat på sitt hektiska schema.

– Självklart går det i vågor. Ibland känns det hårt och tungt, men då och då får man sina kickar. Just nu är vi peppade eftersom vi känner att vi har utvecklats mycket i samband med nya föreställningen, säger Martin.

Mer läsning

Annons