Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En slump gjorde henne till sin egen

Hon var den anställda som blev sin egen.

I dag har Margareta Eriksson drivit Polarn och Pyret i 26 år.

Hon arbetade inom vården som undersköterska men bytte helt karriär och började arbeta i butik. Ett val som gjorde att Margareta Eriksson i dag äger franchiseföretaget Polarna och Pyret i Östersund.

– Det var väl egentligen en slump att jag började arbeta här, säger Margareta Eriksson.

Hon var barnledig från sitt arbete som undersköterska när hon fick veta att de behövde folk i butiken. Hon började arbeta där och hade varit anställd i två och ett halvt år när dåvarande ägaren skulle sälja företaget. Margareta och en annan butiksanställd nappade på idén att själv köpa sin arbetsplats. Sagt och gjort.

– Jag kan inte påstå att jag har mött på något motstånd som kvinnlig företagare. Det jag däremot upplevde var när vi skulle ta över företaget och låna pengar av banken, de tyckte jag var lite ung, säger Margareta.

Sedan 1987 är Margareta ensam ägare till butiken. Efter åren som gått kan hon rutinerna nästintill automatiskt, även om företaget ofta är i rörelse.

– Att vara egen företagare är både en medgång som en dans på rosor men också mycket motgång med kämpande, säger hon.

Skulle du kunna tänka dig att byta arbete?

– Nej. Jag gillar den här biten med att träffa mycket människor och bestämma över mitt eget, säger hon.

Det hon däremot gärna vill se är en förändring och en större förståelse för företagarna i city, från ansvariga i kommunen.

– Det här med frågorna om city. Jag skulle vilja att man, näringslivet, hade en mer förståelse för oss som har butiker här, nu när man pratar om andra platser det ska satsas på, säger hon.

I dag har Margareta tre anställda som kan hjälpa till att dela på arbetet i butiken, för från början var det mycket jobb.

Vad skulle du vilja ge för tips till kvinnliga företagare som precis startat upp sitt företag?

– Första tiden kanske man vill jobba mycket själv och inte ha några anställda för att tjäna pengar. Men glöm då inte bort att det finns så mycket mer än bara jobb, att man också måste ha en fritid, säger hon.