Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skoldag med fjällsäkerhet i fokus

Eleverna i Funäsdalens skola fick en dag med fjällsäkerhet på schemat. Härjedalens Fjällsäkerhetsföreningen stod för informationen och lärde eleverna hur man ska klara sig till fjälls.

– Roligt och lärorikt, sa Klara Carlund i klass 8.

Det var en späckad dag för eleverna när de under förra måndagen tog bussen till Bruksvallarna. Här fick de grunderna i fjällsäkerhet och på plats fanns förutom Fjällsäkerhetsföreningen, länsstyrelsens naturbevakare och personal från skoterleds bolaget.

– Vi tycker det är bra att lära grunderna i fjällsäkerhet, och det handlar om kamraträddning, sök med transceiver, gräva vindskydd och att få in just fjällsäkerhetstänket hos eleverna, sa Thomas Alexi, ordförande i Fjällsäkerhetsföreningen.

Han konstaterar att många elever i västra delen av kommunen har bra grundkunskap då de har en naturlig koppling till det väder och de vindar som finns i området.

Något som eleven Joel Styffe från Bruksvallarna höll med om.

– Jo, lite visste jag sen förut, men nu kan jag ännu bättre, sa sjundeklassaren.

Fjällsäkerhet har varit på agendan i många år på Funäsdalens skola. Men i år var det första gången Fjällsäkerhetsföreningen stod för hela arrangemanget. Föreningen bjöd även alla på lunch på hotellet i Bruksvallarna.

– En bra dag, skulle andra skolor här i kommunen vara intresserad så ställer vi gärna upp, sa Thomas Alexi som tillsammans med Anna-Karin Rehnfeldt planerat elevernas fjällsäkerhetsdag.