Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skola räddas - en läggs ner i Östersund

Bringåsen räddas helt. Och Ängsmogården räddas till viss del. Ope läggs dock ner.

Det är skolpolitikernas sista minuten-besked till föräldrarna till de berörda skolorna i Östersunds kommun inför onsdagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden.

Majoritetspartierna i Östersund, S C och MP, gick nu på morgonen ut i ett pressmeddelande där de redan nu aviserar morgondagens beslut.

Tjänstemännen på kommunen har utrett och pekat på tre skolor som kan läggas ner: Bringåsen, Ope och Ängsmogården.

Skolpolitikerna vill nu rädda 1,5 skola.

Ur pressmeddelandet:

# Bringåsen förskola och skola (F-5) föreslås blir kvar och rustas upp för 10 miljoner kronor därför begär nämnden från kommunfullmäktige 5 miljoner kronor år 2014 och 5 miljoner kronor år 2015 för detta ändamål.

# Ope skolans förskoleklass – årskurs 5 (F-5) föreslås flytta till Ängsmogården. Ope förskolans två avdelningar föreslås flytta till förskolorna Kronan och Kärven. Detta för att Ope skola och förskola har stora investeringsbehov och i Torvalla området finns överskott av förskole- och skollokaler där Ope skolans och förskolans barn erbjuds platser.

# Ängsmogården föreslås bli en F-5 skola därmed eleverna i årskurserna 6-9 erbjuds platser i Torvallaskolan som idag är en 6-9 skola. Detta för att klassoptimera skolverksamheten och även säkra lärarbehörighet i åk 6-9 för att enklare upprätthålla en bra utbildning i senare skolan.

Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (C) säger så här i en kommentar till LT:

– För mig är det viktigt att vi satsar på landsbygden och en ort som Bringåsen. Vi kan inte bara avveckla den skolan. Det handlar om avstånd och en blomstrande del av kommunen. Det var omöjligt för oss att stänga den.

Men Ope skola kan läggas ner, anser de tre partierna. Att bevara Opeskolan var förövrigt ett av Centerpartiets krav när partiet gick in i samarbetet med S och MP.

– Det gick inte att försvara Opeskolan som läget är nu, säger Bogna Wojtkiewicz Adolfsson.

– Där är det stora investeringar och det har varit på tapeten länge. Torvallaområdet har flest tomma klasser, där finns det största möjlighet till optimering.