Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En sjuttiotalslegendar i nytt ljus

Det var tio år sedan Dave Edmunds sist spelade i länet, men i kväll ger rocklegendaren en konsert tillsammans med sitt band på Gamla Teatern.

Några intervjuer vill han inte ge. Den i dag 70-årige Dave Edmunds har genom åren avverkat hundratals journalister och känner inte för att lägga ner så mycket tid på den saken längre, förklarar saxofonisten och gitarristen Micke Finell, som spelat med honom i 20 år och gärna pratar i hans ställe.

– Numera tänker han mer att saker och ting blir som de blir ändå, säger han.

Dave Edmunds började sin karriär hemma i Cardiff, Wales, i slutet av 1960-talet. Det stora genombrottet kom 1968 då han och hans band släppte låten "Saber dance", som blev en megahit i England. När bandet senare gick skilda vägar beslöt sig Edmunds för att satsa på en solokarriär och fick bland annat en listetta med sin version av "I hear you knocking". Låten ligger i topp på Spotify över hans mest spelade låtar.

– För mig, liksom för många andra, är han en hjälte sedan 1970-talet. Han är liksom på riktigt. Sist han var i Östersund, ungefär för tio år sedan, spelade han akustiskt. Han lider av en ganska kraftig tinnitus som han lärt sig att hantera, säger Micke Finell, som rockpubliken kanske främst känner igen från The Refreshments där han ingått i 25 år. För drygt ett halvår sedan lämnade han bandet för att satsa på sina egna projekt. Tillsammans med tidigare nämnda Billy Bremner har han bandet Trouble Boys, för övrigt döpt efter en Edmunds-låt, som spelar i Kaxås den 5 oktober.

I mitten av 1970-talet drog Edmunds till London där han började samarbeta med Nick Lowe och Billy Bremner. Tillsammans bildade de gruppen Rockpile som senare skulle utnämnas till decenniets bästa rockband av musikjournalisten Mats Olsson. Deras skiva "Seconds of pleasure" räknas i dag som en rockklassiker, med låtar som "Teacher, teacher", "When I wrote the book" och "If sugar was as sweet as you".

Under 1980-talet stod Dave Edmunds återigen på egna ben och fick då en stor hit med "Almost saturday night". Genom åren har han också jobbat en hel del som producent. Bland annat till högdjur som Paul McCartney, Stray Cats, Carlene Carter och Status Quo.

I kväll består repertoaren både av gamla klassiker och nytt material. Det finns, som sagt, en gedigen katalog att ösa ur.

– Det blir både rock and roll. Vi hoppas givetvis att det kommer mycket folk, hans konserter brukar vara välbesökta, säger Micke Finell.

Berätta något som inte så många vet om Dave Edmunds.

– Han är jättebra i tennis och har spelat mot ganska tunga boys. Nu ska jag faktiskt försöka styra upp en match mellan honom och Björn Borg. Jag hoppas att han tackar ja!

Till vardags bor Dave Edmunds i Wales med sin svenska fru.