Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sista viloplats för husdjuren

/
  • Minneslund för hundar i Malmö. Initiativtagarna Siv Hollari och Jan Holmberg. Foto: Johan Eckerström/Scanpix

Nu står Stockholms första djurminneslund klar i Vinterviken. Här kan hussar och mattar låta gräva ner sina husdjur på en fridfull och värdig plats, förklarar initiativtagarna Solveig Hollari och Jan Holmberg.

Annons

– Vi ville skapa ett vilsamt ställe där ägarna kan komma och sörja. Om man har haft ett djur i tio-femton år så skapas en relation – djuret blir som ett barn eller en vän. Då är det inte så självklart att bara låta kroppen försvinna, säger Solveig Hollari.

Tanken på att skapa en djurminneslund föddes hos paret när familjens katt, Rasta, hittades död under en bil.

– Vi fick hämta honom i polisens ”kadaverlåda” – en sandlåda med upphittade djur. Då tänkte vi att det måste finnas ett värdigare slut för husdjuren, säger Jan Holmberg.

Att hitta en ledig bit mark tog tid. Men till slut fann de en dunge nära Vinterviken i södra Stockholm som de fick kommunens tillstånd att utnyttja. I maj stod lunden färdig, med välklippt gräs, en damm och parkbänkar.

Hittills har askan efter tre djur begravts här – en hund, en katt och en kanin. Men paret tror att efterfrågan kommer att bli större när minneslunden blir mer känd.

– Det startas ju till och med caféer för hundar. Då vore det väl konstigt om inte det här också skulle fungera, tycker Jan Holmberg.

Mer läsning

Annons