Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sista utväg för de sjukligt överviktiga

/
  • Här genomför Ulrika Kirke och hennes team en gastric bypass operation. 5-6 små snitt görs i buken varav ett används för kamera och övriga instrument.
  • Kirurgen Ulrika Kirke värnar väldigt mycket om de överviktiga patienterna och säger att de skattar sin livskvalitet likvärdigt med en cancersjuk patient.
  • Kirurg Ulrika Kirke

På Östersunds sjukhus sker alla överviktsoperationer med gastric bypassmetoden som ger lyckade resultat. Ingreppen görs av kirurgen Ulrika Kirke plus två kirurger till.

Annons

Hon känner väldigt starkt för dessa överviktiga patienter.

– Målet med operationerna är inte viktminskningen i sig utan att minska hjärt- kärlsjukdom, diabetes samt en för tidig död, säger hon. Studier visar att feta patienter skattar sin livskvalitet på samma nivå som en cancersjuk patient.

En färsk studie, som ett internationellt forskarlag står bakom, visar också att fetma orsakar för tidig död oavsett orsak.

– Av våra patienter som har diabetes (typ 2 diabetes- åldersdiabetes) går 70 procent hem utan mediciner efter operationen. En sådan patient har ”betalat sig” efter sex månader.

Hur går en operation till och hur förbereder sig patienten?

– Det är distriktsläkaren som gör den första bedömningen, patienten ska vara mellan 18 och 60 år, ha ett BMI på 35 kombinerat med sjuklighet som hjärt- kärlsjukdom eller typ 2 diabetes för att komma i fråga, säger Ulrika Kirke.

– Är de friska måste de ha ett BMI över 40. Det är även viktigt att patienten är psykiskt stabil.

Efter det att distriktsläkaren gjort sina undersökningar remitteras patienten till Östersunds sjukhus där de får träffa kirurgteamet som gör sin bedömning.

– Om vi tror att patienten kan bli hjälpt av en gastric bypass operation remitterar vi alla patienter till en gruppinformation med runt tio andra överviktiga. Då får de träffa kurator, specialistsjuksköterska samt dietist. Är de sedan fortfarande intresserade av att genomgå en operation sätts de upp på en väntelista.

Samtliga ska träffa en kurator som finns med i kirurgteamet. Anser de att det är nödvändigt kopplas psykolog in och i vissa fall även psykiatriker. Dessa kan även, vid behov, kopplas in efter operationen.

Vid inskrivning inför en planerad operation, det sker någon vecka innan, träffar patienten den kirurg som ska genomföra operationen, narkosläkaren, sjukgymnast och sjuksköterska för ny bedömning.

– Patienten ska ha varit rökfri i tre månader innan operationen eftersom det finns väl dokumenterade risker med rökning i samband med operationer.

– Tre veckor innan ska alla patienter gå på lågkaloridiet, 800–1 000 kalorier per dag, för att minska leverförfettningen och på så vis underlätta operationen.

Förväntad viktnedgång innan operation är 5–10 kilo annars flyttas operationen fram.

Ulrika Kirke berättar att operationen som genomförs med titthålsteknik vanligtvis tar mellan 1,5 och tre timmar beroende på BMI, tidigare operationer i buken med mera.

– Väl inne i buken gör vi en 45 mm x 45 mm liten magsäcksficka, därefter flyttas tunntarmen upp till fickan och sys fast, säger hon. För att inte gå miste om den livsviktiga sekretionen av magsaft, galla samt sekretion från bukspottkörteln, kopplar man in den urkopplade magsäcken plus tunntarmen 10–15 decimeter längre ner på tunntarmen.

Har allt gått bra får patienten åka hem efter 2–4 dagar. Då har patienten fått dricka och äta vanlig mat och träffat dietisten igen. Väl hemma äter patienten vanlig mat, men de äter mycket mindre och oftare.

– Efteråt brukar smakupplevelserna ändras så viss mat tycker de helt enkelt inte om längre, konstaterar Ulrika Kirke.

– Det är viktigt att nämna att operationen inte bara minskar magsäcken radikalt, patienten får också en ökad mättnadskänsla.

Det är också under det första året som den största viktnedgången sker, den brukar landa på 75 procent av övervikten. Väger patienten 125 kilo går de ner cirka 40 kilo.

– Vi på kirurgen kontrollerar patienten sex veckor efter operationen samt efter 1 år, 2 år och 5 år.

Livslång uppföljning via distriktsläkaren ordnar patienten själv. Klart är att patienten är tvungen att äta extra vitaminer hela livet.

Möter du många förtvivlade patienter?

– Naturligtvis finns det en stor förtvivlan och ett kämpande bakom patienterna som lider av fetma. De har prövat alla möjliga viktminskningsmetoder med tillfällig viktnedgång som följd. Ofta hamnar de senare på en vikt som var högre än den initiala.

– Operation är något som de ofta tar till som sista utväg. Det handlar om en mycket avancerad kirurgi och som vid all kirurgi kan det tillstöta komplikationer. Specifikt för denna typ av kirurgi är bland annat läckage i sömmar som kan vara livshotande och kräva intensivvård samt en om-operation.

– Det tycker vi är viktigt att tala om för patienten innan de tar ställning till om de vill genomgå operationen.

Mer läsning

Annons