Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En seger för Europas kvinnor

Annons

Spaniens justitieminister Alberto Ruiz Gallardón är mannen bakom det uppmärksammade lagförslaget i Spanien som skulle ha inneburit ett totalförbud mot abort. Förslaget har blivit hårt kritiserat både nationellt och internationellt. I både Spanien och andra delar av Europa har det demonstrerats och protesterats.

Det folkliga motståndet till förslaget visade sig få resultat. I veckan kom beskedet om att lagförslaget dras tillbaka och att justitieministern dessutom avgår. Det är en stor seger för de som kämpat mot förbudet, och en stor seger för Spaniens kvinnor och deras rätt till sina egna kroppar. Dessutom är det tillbakadragna lagförslaget tongivande för vad som nu händer på flera håll runt om Europa.

Den planerade restriktiva abortlagen hade nämligen kunnat få konsekvenser för kvinnor inte bara i Spanien, utan även på andra håll. I flera andra länder driver nämligen abortmotståndare på i frågan, och hade Spanien röstat för förslaget hade det kunnat bli ett stöd för andra länder. Nyligen kom vårt grannland Norge med ett förslag på en inskränkning av aborträtten. Även detta förslag tvingades dras tillbaka efter protester. Till och med på Irland, där abortförbudet redan existerar och har stort folkligt stöd, har protesterna för kvinnors rätt till sina kroppar börjat höras.

Abortmotståndet är tyvärr inte en kvarleva från gamla tider, utan är fortfarande högst närvarande i det Europa vi ofta ser som så framåtsträvande. Inte bara i Irland, utan även Polen och Malta finns förbudet mot abort kvar, och även i länder med mer fria abortlagar finns ett växande stöd för inskränkningar i abortlagstiftning. Här i Sverige driver till exempel Sverigedemokraterna en mer restriktiv lagstiftning, och i Europaparlamentet finns ett starkt abortmotstånd bland många inom det konservativa blocket. I våras kunde vi till exempel höra om hur europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) röstat emot ett förslag för att stärka kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter i parlamentet.