Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En saknad artist

Det har nu gått tre år sedan en av våra mest älskade skådespelerskor, Lena Nyman, lämnade jordelivet alltför tidigt. Jag minns henne främst från hasseåtages fantastiska filmer och revyer, där hon visade vilken enastående komedienn hon var.

Dock var hon minst lika bra i seriösa roller. Redan som 11-åring gjorde Lena Nyman filmdebut i Farligt löfte, varefter hon kom att göra många oförglömliga roller på scen och film. Hon gjorde en del hyllade rolltolkningar på Dramaten, och är glad över att jag där såg henne i en pjäs som Jonas Gardell skrev för henne och Marie Göranzon.

Jag tänker även på Bergmans mästerverk Höstsonaten, där hon är briljant. Vidare njuter jag gärna av henne som vissångerska. Lena Nyman har så länge jag kan minnas betytt enormt mycket för mig, och säkert även för resten av svenska folket. Hon lämnade ett enormt tomrum efter sig, denna lilla dam med så stor begåvning.

Den 23 maj skulle hon ha blivit 70 år, då är vi säkert många som hyllar denna underbara artist.

Henrik Scheutz

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel