Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Ryanair-håla utan Ryanair

Åre får alpina VM och Östersund skidskytte-VM om fem år. Grattis till Åre, men byn finns sedan länge på den alpina världskartan och är på god väg att etablera sig som långloppsort och sommarbesöksmål. VM är bara grädde på moset.

För Östersund är ett VM viktigare. Ekonomiskt, åtminstone kortsiktigt för besöksnäringen, men framför allt för imagen och självkänslan. Östersunds förhållande till Åre har alltmer börjat likna Nyköpings till Stockholm: en flygplats som man passerar på väg till resmålet. En anonym Ryanair-håla i mängden. Fast utan Ryanair.

Jag hårddrar nu, men det är nästan så man förväntar sig ett nytt namnbyte på Frösö flygplats, från ”Åre Östersund Airport” till ”Åre Airport”.

Nä, jag är inte bitter. Jo, lite kanske...

Östersunds snöstjärna har tappat lyster på senare år. Kommunen satsade hårt på att göra skidskyttestadion till nationalarena. Ändå fanns den inte med i de senaste OS-planerna. Nu blev det inget OS, men det visar att Östersunds ställning som vintersportstad inte kan tas för given.

Därför känns VM 2019 som en revansch. Jag trodde inte på ett VM så snart. Jag är glad att jag hade fel.