Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En röst för Västpapua

I går ägde stödgalan för folken i Västpapua rum på Gamla Tingshuset. På plats fanns befrielsekampens ledare Benny Wenda, som besöker Sverige för första gången.

– I Östersund har vi fått en röst som kan nå ut i Europa, säger han.

Det är ingen vacker bild han målar upp av sitt gamla hemland. Benny Wenda, stamledare och internationellt känd ledare för befrielsekampen i Västpapua, lever sedan många år i exil i Storbritannien. Han berättar om förtryck, våld, fattigdom och slutenhet. På Västpapua, säger han, har musiken och sången tystnat för länge sedan. Därför är han oändligt tacksam över att få tillbaka lite av den glädjen genom gårdagens stödgala och kvällens scenföreställning Morgonstjärnans land. Uppmärksamheten betyder dessutom mycket då det inte alltid är så lätt för ett litet folk att göra sin röst hörd.

– Startskottet för Västpapuas frihet går här, i Östersund. Här får vi en röst i Skandinavien som förhoppningsvis kan höras till Europa. Pengarna ska vi använda till kampanjer för att sprida vårt budskap vidare i världen, säger Benny Wenda, som lyckades fly från fängelset där han satt, dömd för landsförräderi efter att ha hissat den västpapuanska flaggan.

Vid dagens seminarium på Gamla Teatern har han en god vän vid sin sida. Erisam Ap fick se sin pappa dödas på Västpapua. Faderns "brott" var att han var antropolog och studerade stammarnas språk, kultur och musik.

– Efter mordet flydde jag och mina bröder. Till slut hamnade vi i Holland, där vi lever nu. Det är en ära att vara här, nu är vi inte helt bortglömda längre, säger han.

Benny Wenda är övertygad om att folken i Västpapua en dag kommer att bli fria.

– Mitt folk gråter nu. Därför sover jag aldrig trots att jag har en skön säng. Därför är min mage aldrig full trots att jag har mat. Men en dag ska jag komma tillbaka som en fri man. Jag ser fram emot att se mitt folks leenden.