Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rosa förälskelse

Annons

Vem borde du bli kär i? SVT satsar nu på sitt nya dejtingprogram "Kärlekskoden". Med hjälp av vetenskap får huvudpersonerna komma fram till vem de borde gilla. Doft, kroppsspråk och personlighetstyp – allt går att rangordna och göra till logiska diagram.

På ungefär samma sätt fungerar alla valkompasser som finns på internet inför valet till Europaparlamentet. Du svarar på frågor om vad du tycker och får sedan veta vem du borde rösta på i valet.

En äldre släkting har alltid röstat på Socialdemokraterna men gjorde ett test för skojs skull. Resultatet var tydligt: han tycker allra mest likt Feministiskt initiativ och kandidaten Soraya Post.

Min släkting antog att det var något fel på testet, så han gick in på en annan hemsida och gjorde deras valkompass i stället.

Resultatet där? Han borde verkligen lägga sin röst på Feministiskt initiativ (FI).

Några har börjat bli nervösa av det rosa partiets framgångar. I en opinionsmätning som Sifo presenterade igår fick FI 3,2 procent. Företrädare för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har menat att det är en bortkastad röst.

Jag tror vänstern gör fel när de argt går ut och säger åt väljare att inte rösta på Feministiskt initiativ. Ingen gillar att bli tillsagd att de inte vet sitt eget bästa.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet låter då som de svartsjuka och dumpade exen som säger "det är mig du BORDE gilla".

Socialdemokraterna är det parti som genomfört feministisk politik i Sverige. Som gjort att turister undrar över alla svenska manliga barnvakter som promenerar med barnvagnar. För oss är det självklart att det är pappor.

Men ingen kommer tacka för detta nu.

Ingen röstar på ett parti för att visa glädje över redan genomförda reformer. 

Det som Socialdemokraterna kan göra är att visa deras politik är bättre. Deras chans är att förklara hur arbetsmarknad och ekonomi och feminism hänger ihop.

Det har bara gått två avsnitt av Kärlekskoden än så länge, så jag kan inte berätta om vetenskap och kärlek verkligen hör ihop. Däremot vet nog alla att det brukar finnas ett glapp mellan vem man objektivt sett borde bli kär i och vem som faktiskt får det att pirra i magen.

Min släkting kommer antagligen att rösta på Socialdemokraterna i detta val också. Det är för dem som hjärtat klappar nu. Men varje gång Soraya Post dyker upp på tv:n kommer han märka det.

I vallokalen kommer hans blick kanske dröja sig kvar vid Feministiskt initiativs valsedel. Han kommer tänka "jag borde inte gilla dem, det är inte logiskt". Så som alla förälskelser börjar.