Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En roman värd att upptäcka

Annons

Förra året kom första romanen av den sydafrikanske journalisten och författaren Deon Meyer på svenska. Och ”Död i gryningen” var en roman som gav mersmak på alla sätt. ”Jägarens hjärta” är en minst lika bra roman. Huvudfiguren från förra romanen Zatopek van Heerden förekommer här som en bifigur. Den verkliga huvudpersonen är Sydafrika och dagens säkerhetspolitik jämförd med gårdagens. Sydafrika har av självklara skäl väldigt svårt att komma bort från sin historia.

Det här är en historia som har väldigt många bottnar. Det handlar om Tobela ”Tiny” Mpayipheli, en man som lever ett stilla liv som alltiallo på en mc-verkstad och som bor med sin sambo och hennes son som avgudar honom. Men så hinner det förflutna upp honom. Han måste åka i väg, en tjänst från förr måste återgäldas. Samtidigt vaknar säkerhetstjänsten – men vad vill egentligen den sydafrikanska underrättelsetjänsten? Och vem är Tobela, vad har han gjort och vad har skapat honom till den han var?

Det blir en berättelse full av spänning, full av inblickar i modern sydafrikanska historia och i dagens laddade säkerhetspolitiska tänkande. Och resan på den stora motorcykeln genom landet blir också en resa bakåt i Tobelas eget liv – ett liv som han försökt att glömma.

”Jägarens hjärta” är på ytan en vanlig spännings-roman av högsta internationella klass. Men under ytan finns där så mycket av miljöer, människor och historia som är ovanligt och ovanligt bra beskrivet.

Deon Meyers romaner är värda att upptäckas av både vänner av kriminalromaner och av dem som bara vill hitta bra samtidslitteratur.

Mer läsning

Annons