Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rolig julutställning

Ekta, Ollio, Nils Kristofersson, Anton Wireaus och Kajsa-Tuva Henriksson. Fem färgstarka konstnärer intar Lars Bolin Gallery när det är dags för årets julutställning.

– Jag ville göra en rolig utställning, inte så traditionell, säger galleristen.

Annons

– De är alla sprungna ur någon sorts streeatart-tradition, fortsätter Lars Bolin när jag ber honom förklara vad det är som förenar de fem utställarna och varför han valt att sammanföra just dem.

Göteborgarna Ekta, Ollio och Anton Wireus tar alldeles tydligt avstamp i graffitimåleriet, stockholmaren Nils Kristofersson likaså. Och Kajsa-Tuva Henriksson säger att hon alltid beundrat graffitin, fast hon aldrig tagit steget att gå ut och spraya själv.

– Och ofta målar jag ju på stora träskivor och mdf-board vilket ger lite av samma känsla som att måla direkt på väggen, säger hon.

För Kajsa-Tuva är utställningen hos Bolin en anhalt på vägen mot vårens utställning på Galleri Viktoria i Göteborg.

– Det är en stor och tung utställning som jag jobbat med hela hösten, säger hon.

Till Bolin har hon tagit med en handfull tavlor och en skulptur, en gyllene drottning som ger associationer till Egypten. De fyra andra konstnärerna kommer också med sex-sju verk vardera och frågan är om alla får plats, för här handlar det om konst i ganska stora format.

– Vi får se, kanske måste alla välja bort någonting när vi börjar hänga, säger Lars Bolin.

Ollio (egentligen Jonathan Josefsson) har lagt ut sina tuftade mattor på golvet så längre. Men de ska upp på väggarna de också:

– Jag tycker att man ser dem bättre där. Men är det någon som vill använda dem som golvmattor är det förstås fritt fram det också. Det väljer man själv, säger han.

Den som är på jakt efter något rektangulärt eller runt som ligger tyst och diskret under möblerna i rummet ska dock inte fundera på att köpa en av Ollios mattor. De har oregelbunda, svepande former och sprakar av färg och mönster.

Många kallar mattorna för ryor men det är egentligen inte rätt. Rya knyter man för hand. När man tuftar skjuter man fast garnet i bottenväven med hjälp av en tuftpistol.

Ollio är utbildad på textilkonstlinjen vid HDK i Göteborg och det var där han fastnade för tufttekniken.

– Jag ville överföra min graffiti till en ny teknik och tuftningen passade mitt sätt att måla på, säger han.

Till Lars Bolin Gallery har Ollio också tagit med sig några screentryck och akvareller samt ett par teckningar där underlaget består av sidor ur gamla böcker och det översta lagret av båtlack.

– Jag gillar den hårda, lite gulaktiga ytan, säger han.

Vi lämnar galleriet och låter Lars Bolin, Kajsa-Tuva Henriksson och Ollio fortsätta att hänga utställningen. Snart lär Anton Wireus och Nils Kristofersson också droppa in, men inte Ekta som tyvärr fått förhinder och inte kommer upp till vernissagen.

Vernissagen är i morgon, i kväll är det förhandsvisning. "Spel för galleriet – Christmas Edition" hänger till den 8 januari och LT återkommer till utställningen i konstkrönikan på tisdag.