Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rivstart på spelåret

/
  • Bayonetta är ett hisnande actionspel som tar vid efter klassikern Devil May Cry och tar genren till nya höjder.
  • ”Darksiders” – en riktigt lyckad debut, inspirerat av ”God of War”-serien.

Bayonetta (Platinum Games/SEGA)

Ålder: 18+

Format: Ps3, Xbox 360

Annons

Betyg: 4 Spelskaparen Hideki Kamiya lämnade ett outplånligt avtryck på spelbranschen i och med det stilbildande actionspelet ”Devil May Cry” från 2001.

Nu är han tillbaka med ”Bayonetta” – ett actionspel i samma skola som får föregångaren att framstå som ett kafferep på ålderdomshemmet.

Huvudpersonen, med samma namn, är definitivt en av de färgstarkaste spelkaraktärerna vi sett på ett tag.

Bayonetta är en häxa som stilmässigt ser ut som den felande länken mellan strikt skolfröken och läderklädd dominatrix.

Beväpnad med sina fyra pistoler – två av dem fästa vid hennes skor som skyhöga stilettklackar – så är hon definitivt redo att smiska upp sina fiender på sätt du bara kunde drömma om.

Precis som i många liknande spel så bjuder ”Bayonetta” på en speldesign och ett formspråk som bara kan ha kommit till i Japan.

Bayonetta vaknar upp efter en 500 år lång sömn, utan något som helst minne av vem hon är.

Jakten på det förflutna för henne till staden Vigrid där hon genast drabbar samman med synnerligen stridssugna änglar, som inget hellre vill än att ta henne av daga.

Storyn känns relativt diffus till en början, men det gör i sanningens namn inte särskilt mycket. Det här är nämligen ett spel som handlar om action, action och ännu mer action, av ett slag som kommer att få dig att tappa hakan.

Kontrollen känns som en logisk utveckling av den superslicka kontrollen i ”Devil May Cry”, men i ”Bayonetta” har Hideki Kamiya finslipat den så den är lika tajt som huvudpersonens läderfodral till kläder.

De många spektakulära attackerna är föredömligt enkla att utföra, på grund av ett smart kontrollschema. Dessutom kan man göra snygga undanmanövrar genom att tajma sina attacker och pareringar.

Resultatet är en häpnadsväckande snygg våldsbalett som effektivt lyckas dölja vissa tillkortakommanden i grafiken.

Om man ska klaga på något så är det handlingen, som mest känns som en dålig ursäkt för alla häftiga actionscener. Och som i så många andra typiskt japanska actionspel så bjuds man på dialog som får en att längta efter en riktigt dålig B-film.

Men, som sagt, ”Bayonetta” handlar bara om kvicksilversnabb action och den som älskar spel i genren kommer inte att bli besviken. Tillsammans med ”Darksiders” (läs recensionen här intill) så utgör ”Bayonetta” en riktig rivstart för ett lovande spelår. Köp och njut!

Mer läsning

Annons