Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En riktigt häftig tävlingsform"

Ett spännande taktiskt skådespel.

Så kan vi sammanfatta premiären av Maxim XC Team Trial.

– En riktigt häftig tävlingsform, säger Oskar Svärd, som åkte i det vinnande Team Coop.

Lagtempot på söndagseftermiddagen direktsändes i både svensk och norsk tv. Norrmännen hade ju bland annat bröderna Aukland (Jörgen och Anders) med i Team Centric där också Jerry Ahrlin ingick.

Men de fick nöja sig med en fjärdeplats. Det var Team Coop (Oskar Svärd, Jimmy Jonsson och BillImpola) som kunde hålla ihop sitt lag bäst i kampen mot klockan. De vann med tolv sekunder före Team Lease Plan Go (Jörgen Brink, Christoffer Callesen, Kjetil H Dammen och Thomas Henriksen).

– Det gick bra. Jimmy Jonsson var riktigt stark och gjorde mycket av dragjobbet, säger Oskar Svärd.

Någon speciell taktik innan loppet?

– Nja, det gäller att försöka hjälpas åt så mycket som möjligt. Du får ligga bakom ibland och vila, och sedan gå upp och dra. Ett spännande upplägg.

Tre åkare i varje lag måste gå i mål, och sluttiden utgår från den siste åkaren i mål.

– Vi fick anpassa farten så att alla kom med, och det lyckades vi bra med.

Är det en tävlingsform som du vill se återkomma?

– Ja, absolut. Jag gillar ju cykel och det här är lite mot cykelhållet. Det vore också roligt om det skulle gå att få till så att tjejer och killar tävlar tillsammans.

Trea i herrklassen blev Helsinge Ski Team med Anders Högberg, Lars Ljung och Fredrik Byström.

Tre lag ställde upp i lagklassen som vanns av Ski Pro Am med bland annat Sara Lindborg och Lina Korsgren.

– Jag tycker att det var jätteroligt. Det var helt nytt för mig och man har väl mycket kvar att lära. Men för oss gick det bra, säger Lindborg.

Tvåa i damklassen kom Ski Team Sweden kom Ski Team Sweden med Evelina Settlin, Hedda Bångman, Johanna Meyer och Sofia Henriksson. Team Mikz med Ida Indal, Evelina Bångman, Lisa Dahl, Julia Jansson och Sara Nordstrand slutade trea.