Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En riktig cliffhanger

Premiär: 3 januari 2014 Biostaden

Regi: Christopher Landon

Med: Andrew Jacobs, Jorge Diaz, Gabrielle Walsh med flera.

Speltid: 1 tim 24 min

Censur: 15 år

Skakig handkamera, mörka hörn och rollfigurer som "nej för helvete, öppna - inte - den dörren!" "Paranormal activity: The marked ones" innehåller alla grepp som utmärker den förment hemgjorda skräckgenre som fick ett genombrott med "Blair witch project". Men trots att man nu kan räkna till fem titlar bara i "Paranormal activity"-serien ser man filmens inledning med stigande intresse.

Det handlar om små detaljer, men de nog så viktiga. När såg man senast en Hollywoodfilm där samtliga huvudroller spelas av latino-amerikaner, eller en rysare som varken innehåller övergivna skogsstugor eller maskerade mördare?

Regissören Christopher Landon, som tidigare producerat och skrivit manus till flera av "Paranormal"-filmerna, skjuter också till en välbehövlig dos humor. Resultatet är en berättelse som till stor del bygger på hoppa i biostolen-skräck, men som även bär drag av thrillermystik och en slags collegefilmsrealism. Filmens centrala gestalter, de nyligen utexaminerade high school-studenterna Jesse, Hector och Marisol, är väldigt gulliga i sin pubertala aningslöshet. Spelet mellan ungdomarna är bra och Renee Victor (känd som Lupita från "Weeds") briljerar som Jesses skrockfulla farmor.

Särskilt skitläskigt är det inte, men i den premiärfulla biosalongen hörs viskade "men titta då, vad töntig du är" och när Christopher Landon efter några plötsliga u-svängar accelererar in i upplösningen bjuder publiken på mer än ett kollektivt primalskrik. Genom hela filmen strösslar Landon med ledtrådar och exakt alla trådar hänger i luften när filmen är slut. Som åskådare andas man ut efter en sista anspänning och blir sittande med ett stor "vad fan hände?"

Och vad som hände är att "The marked ones" är en spinoff till "Paranormal"-serien. Femman, som alltså blir den sjätte filmen, kommer senare i år. Oddsen på en "The marked ones 2"?

Carl Cato/TT