Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En revisor i varje familj

Som förälder ska man vara engagerad i barnets skolgång. Man ska se till att läxor blir gjorda, att matsäcken är packad och komma väl förberedd till uppföljningssamtalet. Nytt för höstterminen 2013 är att man dessutom ska hålla ett vakande öga på skolans bokföring. Denna besynnerliga rekommendation lämnades nyligen av Skolinspektionens generaldirektör, och var myndighetens uppgivna svar på John Bauer-koncernens skandalartade konkurs som drabbade 10 000 elever över hela landet.

Ska man ta Skolinspektionen på allvar – vilket nog inte många gör – bör vi alltså massutbilda föräldrakollektivet i grundläggande redovisning. För att tränga in i de riskkapitalbolagägda friskolornas räkenskaper är nämligen ingen enkel sak, det kan mången undersökande journalist vittna om.

Som konsument har man ett långtgående ansvar att informera sig om man vad köper. Men att detta ansvar ska utsträckas till att kontrollera huruvida ungarnas skola är ekonomiskt rustad att överleva läsåret, ingår knappast i någons föreställningsvärld. Det är lika absurt som att Socialstyrelsen skulle råda patienter att kontrollera att sprutorna på sjukhusen är rena. Kanske i en bananrepublik, men inte i Sverige.

I går berättade SVT att friskolor generellt sätter mer generösa betyg på de nationella proven. De nationella proven ligger sedan till grund för slutbetygen.

Blir Skolinspektionens nästa uppmaning till föräldrar att testa att deras barns kunskaper verkligen överensstämmer med betygen? Eller törs vi våga hoppas på en politisk kraftsamling för att en gång för alla bringa ordning och reda i skolan? Det senare skulle onekligen vara att föredra.