Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En resa i metallbandens fotspår

Fotografen Ulrika Henriksson hittade sig själv i dödsmetallens mörker. Nu ställer hon ut ett femtiotal konsertbilder på Gamla Tingshuset.

Fotografering har alltid varit ett stort intresse för Ulrika Henriksson, som ursprungligen är från Kristinehamn i Värmland. För 13 år sedan bosatte hon sig i Östersund och det var också här som hon började intressera sig för att fånga en undergroundkultur på bild, nämligen death- och blackmetalbandens framträdanden. Ulrika Henriksson säger att hon kan identifiera sig med genrens karga mörker. I utövarnas händer förvandlas blodet, döden och den många gånger pessimistiska synen på världen till något spännande och vackert.

– Det är bra musik med en otroligt spännande atmosfär. Allt dödsmetallen står för är något naturligt för mig, vilket också gör att det tilltalar mig. Jag är själv en ganska mörk och dyster person, säger Ulrika Henriksson.

I morgon, lördag, visas hennes utställning "Metalwarriorz" i Tingssalen på Gamla Tingshuset. Bilderna visar flera konsertögonblick med band utanför länet som Setherial, Marduk och Wolf, Ulrika reser ofta och gärna med tåg mellan spelningarna. Men det är banden baserade i Karlstad, Östersund och Sundsvall som har huvudrollerna. Till länets stoltheter hör bland andra Aeon, Souldrainer, Djävulskap, Tzaraath, Hypertension, Bulletsize och Before My Damnation.

– Speciellt Aeon och Souldrainer blir man nästan som förtrollad av. Båda banden är också oerhört samspelta.

Ulrika har många personliga favoriter bland motiven. Ett av dem föreställer gitarristen Pelle Forsberg i Uppsalabandet Watain och är taget på Nordfest i Sundsvall 2010.

– Jag minns den konserten som en av de mäktigaste jag någonsin varit på, både visuellt och emotionellt. Bandet har en varg som logga i bakgrunden och vargen har stor betydelse för mig eftersom jag kommer från Värmland, säger Ulrika Henriksson.

Vart går nästa konsertresa?

– Antingen till Sundsvall där Djävulskap och Bombus spelar 4 oktober, eller till Bulletsize konsert i Stockholm samma datum. Jag har inte bestämt mig ännu.

Trummisen i Djävulskap, Hugo Nylander, har som dj fått uppdraget att ackompanjera utställningen med stämningsfull musik i morgon.