Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En resa i John Lennons fotspår

På fredag dyker John Lennons bror upp i Revsund. I alla fall som romanfiguren Erik, skapad av författaren Bengt Nyman.

Vid sin sida har Bengt Nyman musikern och sångaren Gustav Mandelmann. Tillsammans ger de en föreställning, som handlar om The Beatles och då framför allt John Lennons liv, men också om Erik, en fiktiv huvudperson i boken ”John Lennon var min bror jag svär. Bengt Nyman ska läsa högt ur romanen, som också beskrivs som en skildring av tonårslivet i Sverige under 60-talet, för publiken i Revsunds loge.

– Erik hävdar att han är John Lennons bror och att han som liten blev bortlämnad till barnhemmet Strawberry fields för att sedan hamna i Småland, berättar Bengt Nyman.

– Han är en förvirrad man, som egentligen har många likheter med mig själv, fortsätter han skämtsamt.

När The Beatles slog igenom var Bengt Nyman elva år och det var de, fyra killar från Liverpool som gjorde att han upptäckte musikens kraft. Genom John Lennon fick han också ett politiskt uppvaknande.

– De har betytt väldigt mycket, deras musik gick rätt in i hjärtat. John Lennon symboliserar också drömmen om en bättre värld. Han var den enda i bandet som var engagerad i det som hände utanför.

Gustav Mandelmann är kanske mest känd från tv-programmet Trädgårdsfredag, men har, enligt Bengt, inte alls bara gröna fingrar.

– Han gör fantastiska tolkningar av John Lennons låtar, vissa blir nästan bättre än originalen. Föreställningen innehåller väldigt mycket sång och musik, säger han.