Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En puma i leopardpäls

Liz Taylor har en, och en gång i tiden hörde det till standardgarderoben för världens riktigt besuttna damer att äga en päls av äkta leopardskinn.

Annons

Hur många såna här pälsar som finns i vårt län kan ingen ha en aning om.

Nu vet vi dock med bestämdhet är att det finns en i Gevåg, väster om Hammarstrand.

Den ägs med ängslig stolthet av en av Hammarstrandstraktens mera sprudlande och utstickande personer, Anna-Stina Palm.

– Att skaffa en ny sån här päls i dag torde innebära rena självmordet, både ekonomiskt och socialt, säger Anna-Stina, som hyser all respekt för dagens djurrättsaktivister som torde se rosenrött bara inför anblicken av detta rara klädesplagg.

– Jag skulle känna mig halvkriminell om jag gick ut och hade den här på mig, men pälsen är ett gammalt minne som jag egentligen inte vill skiljas ifrån.

Anna-Stina har haft sin päls sedan hon under början 60-talet bodde i Indien, där hennes framlidne make Ove var vattenkraftrallare.

Sedan hon flyttat hem till Sverige kom Ove en tid efteråt hem och hade med sig de fem leopardskinn som 1968 av en skicklig körsnär i Stockholm sattes samman till pälsen som brämades med mink.

Djurrättsaktiviteterna har under senare tid dämpat intresset för den äkta varan, men i början av 70-talet värderades Anna-Stinas päls till runt en kvarts miljon kronor.

Inte nog med att Anna-Stina har en leopardpäls:w

På hennes vägg hänger även skinnet från en bergstiger som en gång klättrade runt bland klipporna i Himalaya.

Den som vill vara lite ädelkattsvitsig kan kosta på sig att notera att puman Anna-Stina har skinn från en tiger och en leopard och att hon kanske skulle kunna sälja leoparden och finansiera köpet av en Jaguar.

Ingen av Anna-Stinas barnbarn vill ha det lika tunga som dyrbara plagget, som är till salu för en hugad.

Räkna dock med att bära den med taggarna utåt och vara beredd att gå på defensiven.