Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En prydnad för alla

Frågan om ett kulturhus i Östersund verkar vara lite för het för att partierna ska våga göra den till en valfråga. Undantaget är Socialdemokraterna, som med stöd av Miljöpartiet pekat ut bibliotekstomten som platsen för ett nytt kulturhus för 100 miljoner.

Stans kulturarbetare har länge velat ha ett kulturhus, men hur det ska se ut, var det ska ligga, vilka som ska få använda det och till vad, råder milt sagt delade meningar om. Allt från företagsby för kreativa näringar till konserthall för akustisk musik har varit uppe på bordet. Vissa varnar för att bygga ett kulturhus för sakens skull, ett monument som står tyst och tomt för att ingen har råd att hyra in sig. Och ett sådant vill självklart ingen ha.

Å andra sidan är väl många kulturbyggnader i världen just symboler, uttryck för att stadens styrande tar kulturen på allvar? En bred kulturpolitik ger skolbarn tillgång till billig musikundervisning och stöttar lokala kulturutövare. Men det kan behövas en smal också. En som bygger vackra byggnader för konst och musik. Prydnader att visa upp för besökare. En stad med höga kulturambitioner har både och.