Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En pratsam men oansvarig Åsling

Annons

Per Åsling snackar mycket, men det blir inte mycket gjort i den politiska verkstaden. Tvärtom, så får jag känslan av att det handlar om att säga rätt saker i rätt tid. I stället för att fatta beslut när det är möjligt. Per Åslings agerande bidrar till fortsatta provborrningar i Jämtlands län. Och jag undrar vad det innebär för förtroendet för politiskt förtroendevalda.

I början av juni förra året bjöd Per Åsling in alla partier till att gemensamt ”lobba” för en ”lagändring så att den enskilda kommunen ska ha avgörandet även när det gäller provborrningar efter uran”. Vi Socialdemokrater svarade att detta är märkligt eftersom vår uppfattning var glasklar och det var den borgerliga regeringen som inte vill ta ställning mot uranbrytning.

Själv skrev jag ett debattinlägg (17 juni) där jag menade att Centerpartiet kanske ska prata med sin egen regering och att som riksdagsledamot så är det i riksdagen frågorna ska drivas. Redan då var vi tydliga på den socialdemokratiska uppfattningen: ”Vi socialdemokrater har skrivit en motion om uranbrytning och vi vill se en översyn av minerallagen.

Vi har också krävt att regeringen mer tydligt, precis som den socialdemokratiska regeringen, tar avstånd från uranbrytning. Först då kommer intresset för uranprospektering att avta.”

För övrigt uttryckte jag mig allmänt skeptisk till att en vald riksdagsledamot som ägnar sig åt att lobba istället för att ta politiskt ansvar.

P er Åsling svarar dock mig med en artikel med rubriken ”Det är viktigt att agera”. Och inleder den med ”Politiskt arbete kan ske på olika sätt”. Han skriver vidare ”Som företrädare för Jämtlands län är jag mån om att nå resultat och jag tar de steg som krävs även om de är okonventionella.” och avslutar artikeln med ”Det vore sympatiskt om partiföreträdare kan fokusera på sakfrågan och agera enligt länsinvånarnas vilja. Formaliteter reder vi ut längs vägen; det viktiga är att sätta igång.”

Jag vet inte riktigt hur jag ska känna. Mig anklagar han för att ägna mig åt formaliteter och att inte se sakfrågan. Själv flyr han till en turistmässa istället för att nå resultat i sakfrågan och rösta på sin egen motion.

I går fattade riksdagen beslut ... och provborrningarna fortsätter.

Jag håller med det är viktigt att agera.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel