Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En politiker som talar klartext

Margareta Winberg (S) gör comeback som landstingspolitiker. Hon behövs. Att läsa intervjuer med henne är som att vädra ut ett instängt rum. Hon vågar uttrycka de enkla sanningar som dagens politiker ofta undviker av rädsla att stöta sig med viktiga väljargrupper (läs medelklassen).

"Vi går mot ökade skillnader och ökade klyftor".

"Jag vill ha ett mer jämlikt och solidariskt samhälle".

Och mer specifikt:

"Jag känner en enorm vrede över att sjukvården i Sverige kan vara så strukturellt underfinansierad som den är".

Stora ord förstås, som det gäller att fylla med konkret innehåll. Man ska inte kunna köpa sig förbi kön till en operation, det håller de flesta med om. Ändå händer det allt oftare i dag. Klyftorna ökar även inom vården. En halv miljon svenskar har privata sjukförsäkringar. De flesta för att deras arbetsgivare betalar, men alltfler bekostar sina försäkringar själva för att de inte längre litar på att de kommer att få den vård de behöver om de blir sjuka. Det finns en växande misstro mot den gemensamt finansierade sjukvården. Det är allvarligt.

Att upprätthålla en bra sjukvård i ett krympande glesbygdslän med en åldrande befolkning och en hotande personalbrist, det är ingen lätt uppgift. Precis som Margareta Winberg säger så fixar man inte en pressad ekonomi genom att dra in på administrationen. Problemen ligger till största delen på riksplanet. Landstingen är gisslan. 130 miljarder i skattesänkningar under två mandatperioder har bidragit till att dränera vården.

Det behövs mer resurser. Punkt.

Socialdemokraterna vill öka statsbidraget till landstingen med två miljarder. Det är en bra början, men det räcker inte på långa vägar.

Margareta Winberg har både auktoritet och integritet nog att driva sjukvårdsfrågorna hårt även inom sitt eget parti om de vinner valet i höst.