Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En politik som gör ont

De rödgröna förlorade valet, men det betyder inte att en enda dag ska få passera utan att oppositionen påminner om det orimliga med dagens sjukförsäkring.

Regelverket är lika absurt i dag som det var den 18 september. Det finns bara ett alternativ och det är en helt ny konstruktion. Som vi så många gånger påpekat måste utgångspunkten vara den enskilda individens situation.

Efter våldsam kritik införde regeringen vissa begränsningar som skulle skydda de allra svårast sjuka från att bli utförsäkrade. Numera står det i lagen att människor som till exempel väntar på organtransplantation eller genomgår cancerbehandling kan få förlängd sjukskrivning. Men det står ingenting om att en deprimerad kan få ytterligare tidsfrist.

Hur kan en regering bestämma att en deprimerad är redo att prövas mot den reguljära arbetsmarknaden efter exakt 365 dagar?

Och vad är den reguljära arbetsmarknaden, hur bedömer till exempel Försäkringskassan en deprimerad kvinnas möjligheter att interagera och samspela i ett arbetslag? Kanske har hon de fysiska och intellektuella förutsättningarna för att utföra själva jobbet såsom det är framställt i en torr arbetsbeskrivning, men betyder det att hon klarar arbetet?

Så här elegant uttryckte tre specialister på arbetsförmåga problemet på lördagens DN-debatt: ”Hur fiktiva får arbeten vara innan de inte längre finns på den reguljära arbetsmarknaden?”

Ett jobb består av en mängd olika uppgifter som ställer olika krav på den som ska utföra arbetet. Ett jobb kan dessutom ha tillkommit på grund av interna omständigheter på företaget eller vara avvägt för att passa en viss individ.

Prövningen av våra långtidssjukskrivna måste utgå från individuella förutsättningar och med en hänsyn till det aktuella jobbet. Om detta ska regeringen förföljas ända tills vi fått en anständig sjukförsäkring. KO