Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En poäng för Sverige i VM-kvalet

Annons


Sverige spelade oavgjort, 0–0, mot Portugal i kvällens VM-kvalmatch i fotboll. Flest chanser att avgöra hade Johan Elmander, men hans avslut träffade inte målet.

-Vi skulle ha vunnit men en poäng är bättre än noll poäng. Vi skapade många chanser, speciellt i första. Vi tar en poäng i dag och de har respekt för oss, säger Ibrahimovic efter matchen till TV 8.Framtidens landslag spelade 0–0 i VM-kvalet mot Portugal.

Skador i mängd och eländes elände, krisens knackningar på landslagsdörren och allmän varning för att det skulle gå åt skogen på Råsunda. Det var förhandssnacket.

Verkligheten visade sig betydligt ljusare än så. Fem poäng som facit på höstens VM-kvalmatcher gör att vägen till slutspelet i Sydafrika fortfarande är öppen.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck valde Behrang Safari som vänsterback framför den matchotränade Fredrik Stoor som ytterback och flyttade över Mikael Nilsson till högerback. Med Ronaldo som kantspringare till vänster i stället för väntade höger föll det på Nilssons och Sebastian Larssons lott att stoppa världsstjärnan. Det lyckades utmärkt.

Två gånger kom Ronaldo loss under de första 45 minuterna.

Safari var desto mer aktiv på sin kant. Snabb, teknisk och begåvad med ett stort mod spelade han på ett sätt som inte avslöjade att det var hans blott andra landskamp från start och den första tävlingslandskampen.

Johan Elmander fick chans på chans– hela fem i före pausen. Inte en boll fick han på mål. Redan i fjärde minuten var han, rakt framför målvakten Quim, på vippen att stöta in Kim Källströms låga vänsterinlägg.

När Zlatan Ibrahimovic serverade honom bollen i högerinnerposition träffade han reklamskylten till vänster om Quim. Boltonanfallaren nådde sedan högst på Sebastian Larssons inlägg men nickade över.

När Samuel Holmén lyfte in bollen kom Elmander fel in i situation och missade på nytt ett gyllene läge.

Och nog borde han, med tid på sig, gjort något bättre på Mikael Nilsson inlägg. Elmander nickade någon meter utanför.

Zlatan Ibrahimovic var ständigt aktiv i sin första landskamp med lagkaptensbindeln på vänsterarmen, överglänste klart Ronaldo, men Real Madrids Pepe eller Bruno Alves, gav honom väldigt litet utrymme.

När Zlatan, medveten om att en farlig kontring var på gång, fällde José Moutinho, fick han gult kort, det andra i kvalet och han missar nästa kvalmatch, returen mot Portugal i Lissabon den 28 mars.

Världsstjärnan Ronaldo blixtrade till några gånger i början av andra halvlek, men stoppades ofta eftersom han genast fick två svenskar på sig. Så gott som alltid var Mikael Nilsson, den ultrafunktionelle, en av dem. Ronaldo visade ofta och öppet sin frustration.

Mer läsning

Annons