Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En otrolig fullträff" – Jämtland klart för dubbla USM-finaler

Jämtland Basket har skrivit jämtländsk idrottshistoria.
– En otrolig fullträff, säger Mats Lundqvist sedan klubbens båda (!) lag gått till USM-final i Örebro.

Lördagen 10 maj 2014 kommer för alltid att skrivas i guldskrift i jämtländsk idrottshistoria.

Aldrig tidigare har en klubb från Jämtland nått så stora framgångar. Jämtland Basket Ungdoms båda (!) lag, F98 och P99, vann sina semifinaler i Final Four i USM och gick till final.

– Det är stort att bara nå Final Four med två lag, men du kan dubblera den framgången när vi har gått till final med båda lagen. Grymt roligt, utbrister Mats Lundqvist, sportchef i klubben och coach för P 99-laget.

Rent historiskt är det bara Östersunds IK som kan konkurrera när det gäller framgång på ungdomssidan. I mitten på 1980-talet vann lagets A-pojkar SM-finalen.

Mycket talar dessutom för att Jämtland Basket Ungdom är årets lag vad gäller USM på 15- och 16-årssidan.

– Jag tror ingen annan klubb kommer att nå final med två lag.

Segerlördagens i Örebror började med att P99-laget vann sin semifinal mot Uppsala med 51–43. Detta efter att i princip ha kontrollerat matchen från start till mål.

Jämtland ledde som mest med 13 poäng, men Uppsala kom tillbaka och i fjärde perioden var det plötsligt dramatik. Läget var då 43–39 respektive 47–43.

Då klev John Petersén och Adam Johansson in med först en trea, planka-i, sedan en tvåa. Sedan var matchen över.

– Grabbarna brukar oftast ha tur i avgörande lägen.

En stund senare fullbordade Jämtlands F98-lag succédagen med att betvinga Södertälje med 58–54 i en otrolig rysarmatch.

Jämtland – coachat av förre Södertäljespelaren Krister Blomgren – låg ut att vara ett slaget lag i slutet av matchen. Laget hade gjort sig skyldigt till över 40 (!) turnovers och vilket egentligen borde vara mer än nog för att förlora, men inte den här gången.

Efter ett antal missade Södertäljeskott och flyt framåt för Jämtland vände Östersundslaget på steken. I slutskedet var Jämtland bäst när det gällde.

– Stina Dahlin var vår kreatör och Alle Andreou vår försvarsgeneral, men många klev fram i dag, säger Blomgren.

Hur bygger ni vidare på denna framgång?

– Det här är bara ett delmål. Nu gäller det att fortsätta träna och satsa, hoppas på lika bra uppbackning från föräldrar och ledare och få den här framgångsspiralen att snurra på, svarar Mats Lundqvist.

Lundqvist och Blomgren (ordförande och drivande när ungdomarna bröt sig ur och bildade en egen förening) är två av flera ledare som ska hyllas. De har jobbat metodiskt och mycket och haft en röd tråd i verksamheten.

En fundamental faktor till framgången är idén att matcha i Stockholmsserien. F 98-laget är ett av flera lag som gjort en sån satsning.

– Det har varit tufft att åka ned till Stockholm så många helger, men det har varit guld värt. Spelarna har härdats och fått rutin. Utan de matcherna hade tjejerna kanske aldrig vunnit mot Södertlälje, tror Mats Lundqvist.

USM-finalerna spelas under söndagen. I F98 möts Jämtland och Uppsala eller Djursholm och i P99 spelar Jämtland mot Fryshuset eller Mölndal.