Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En osynlig historia

Vilka är paret på bilden? Spåren efter romer och resande i länet är få. Fjällmuseet vill ändra på det och tar avstamp i utställningen "Romernas nordiska kulturhistoria" som öppnar nu på söndag.

En bild på ett romskt par i Vemdalen på 1930- eller 1940-talet. En av få bevarade bilder i Jamtlis arkiv på romers och resandes närvaro i länet. Fotografens namn är känt, men personerna på bilden är okända. Vilka var de? Sedan slutet på 1800-talet har det funnits platser i de flesta större samhällen i länet där romer fått slå sig ner tillfälligt. Men spåren efter dem är få.

På söndag invigs den veckolånga utställningen "Romernas nordiska kulturhistoria" på Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen i samarbete med Romska kulturcentret i Malmö och Romska ungdomsförbundet. Museichefen Ola Hanneryd hoppas att det ska bli ett avstamp för att ta reda på mer om romers och resandes liv i regionen historiskt. Han plockar också upp tråden från Jamtlis projekt "Romska spår" från 2005-2006.

Utställningen är en del av Fjällmuseets satsning ”Stereoskop – bilder av oss och dem”.

– Jag tycker att det är viktigt att peka på att det också finns andra människors berättelser här i regionen som försvinner. Det är svårare att förhålla sig till det som inte syns, säger Ola Hanneryd.

Få spår finns bevarade officiellt men berättelser lever kvar i folkminnet, minnen som Fjällmuseet gärna vill ta del av. Det regelbundna livet på resa upphör någon gång på 60-talet i samband med att den svenska romska befolkningen får bättre rättigheter. Ett lästips för den som vill veta mer om svenska romers historia är Lawen Mohtadis intressanta biografi "Den dag jag blir fri: en bok om Katarina Taikon". Inte minst intressant i dag när historien på många sätt upprepar sig.

Katarina Taikons serie om "Katitzi" gav mängder av barn ett inifrånperspektiv på livet som rom i Sverige. TV-serien som bygger på böckerna spelades för övrigt in i Sveg, berättar Ola Hanneryd. I biografin intervjuar Mohtadi bland annat Katarina Taikons syster Rosa, som i dag bor i Ytterhogdal.

– Rosa Taikon är viktig i det här arbetet. Hon reste med sin familj en del i länet. Hon berättar att staketen var lite lägre i Norrland, att det var lite vänligare här, säger Ola Hanneryd.

I utställningen ingår en handbyggd romsk husvagn i trä från 50-talet. Under veckan arrangeras också kulturverkstäder för barn med romsk musik, historia och möjlighet att prova romska traditionella kläder. Torsdag kväll arrangeras en flamencouppvisning på museet med delar av gruppen Flamenco del Sur. Flamencon har sina rötter i muslimsk, judisk, romsk och spansk kultur.