Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ömsint hyllning till kvinnan och modern

/
  • Gianni, spelad av regissören Gianni Di Gregorio, får fullt upp under några dagar i augusti.

Heta sommardagar i Rom. Gianni, en medelålders man, bor hemma hos sin mamma – en inte alltför ovanlig företeelse även i dagens moderna Italien.

Annons

En rad omständigheter, där bland annat ekonomiskt trubbel ingår, gör att Gianni får ytterligare några äldre damer på halsen (släktingar till fler fullvuxna karlar som vill fly staden och få några dagar i frihet).

Lägenheten i Rom blir ett slags pensionat för mogna kvinnor som ömsom kör med Gianni ömsom beter sig en smula förvirrat.

Regissören Gianni Di Gregorio, som även gjorde ”Gomorra”, spelar själv sonen och låter oss lära känna kvinnorna en och en i något som lätt klyschigt kanske skulle kunna kallas en hyllning till kvinnan och modern – ”La Mamma”.

Men det är finstämt och gjort med stort hjärta utan att bli sentimentalt, något som det annars finns stor risk för när man ger sig in på mer eller mindre kamouflerade tributer av dylika slag.

Di Gregorio håller sig skickligt i bakgrunden och låter dessa mogna damer med integritet som heter duga tala sitt eget språk.

Den italienska originaltiteln är ”Pranzo di Ferragosto”. ”Augustilunch i Rom” är inte en felaktig översättning, men den tar ändå på sätt och vis udden av en viss poäng som jag tror att regissören har i åtanke. Ferragosto är en italiensk högtid som firas den 15 augusti varje år för att hylla jungfru Maria. Dagen firades dock redan under romersk hednisk tid. Då stod fruktbarhetsgudinnan Diana i fokus, och Gianni Di Gregorios val att förlägga filmens handling till just Ferragosto ter sig i ljuset av denna bakgrund ganska naturlig.

Mer läsning

Annons