Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En oas för anhöriga och anhörigvårdare

Nu finns en oas, med avlastningsmöjlighet, för alla anhörigvårdare i Strömsund.

– Det handlar inte om förvaring, utan kvalitetstid, säger anhörigkonsulent Majken Bergqvist.

Många människor gör en gigantisk insats genom att vårda sin anhörige i hemmet, maken eller makan som blivit dement, haft en stroke eller fått andra problem med hälsan. Dessa anhörigvårdare sparar mycket pengar för samhället och får göra stora uppoffringar.

Som en uppmuntran för anhörigvårdarna och som en stimulans för den som är i behov av vård har Strömsunds kommun och frivilligorganisationerna öppnat en verksamhet på Oasen i Folkets Hus. Verksamheten invigdes i torsdags med tårta och musik:

– Det var inte så många som kom till invigningen, men vi fick bra frågor av dem som kom, säger Majken Bergqvist som är kommunens anhörigkonsulent.

Framöver har man öppet varje torsdag från klockan tio till fjorton. Tanken är att anhörigvårdarna ska kunna ta med sin närstående hit för att träffa andra, eller för att lämna sin anhörige i tryggt förvar och själv kunna gå ifrån några timmar. Man måste anmäla att man kommer senast tisdagen före.

– Vi vill betona att det inte handlar om förvaring, säger Majken Bergqvist. Det är mycket viktigt att den tid de tillbringar här ska upplevas som positiv och innehålla kvalitet.

Strömsunds kommun har en person anställd för detta ändamål. Övriga händer i verksamheten kommer från frivilligorganisationerna; DHR, Hjärt- och lungsjukas förening, PRO, Röda Korset, Folkets Husföreningen och Svenska Kyrkan.