Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny upplevelse för barnen

En politiker, en same – och Martin Timell. Alla gav de svar när barnen på Rätans skola hade frågor om deras jobb.

– De får en annan upplevelse om någon kommer hit och berättar, säger Carolina Sandholm, lärare.

Under hela veckan har Rätans skola haft näringslivsvecka. Politiker, sjuksköterskor, skogsföretag, renskötare, IT-tekniker och tv-programledare är några yrkesgrupper som har berättat för barnen om sina yrken.

– Barnen märker att det finns massa olika yrken man kan ha när man bor här, inte bara mammas och pappas jobb. Det är svårt för oss att ge det perspektivet, säger läraren Hanna Högberg.

När LT besökte Rätans skola hade barnen besök av Kerstin Lilja från Tåssåsens sameby. Hon berättade om rennäringen, visade bilder på samernas verksamhet och hade även tagit med sig samiska hantverksprodukter som barnen fick titta på.

– Vad vi här på skolan tror så tänker inte eleverna på att någon äger renarna. Då känner vi att det är ganska viktigt att de får veta att det är någon som gör det eftersom rennäringen är ganska stort runt omkring oss, säger Carolina Sandholm.

Dagens höjdpunkt för barnen under LT:s besök var intervjun med tv-programledaren Martin Timell, känd från program som "Bullen", "Äntligen hemma" och "På rymmen". Intervjun genomfördes med datorprogrammet Skype från Martin Timells lägenhet i Stockholm.

Frågorna var många från barnen till den välkände programledaren. Allt från hur mycket han tjänar, till vad han tycker är roligast med sitt arbete, till om han vet vem som är världens näst äldsta person. Svaret på den sista frågan är en kvinna från Kina, som är 115 år gammal.

Tekniken strulade bitvis, men efter ett ganska långt samtal avrundade barnen och lärarna med att sjunga "Ja må han leva" till Martin Timell, som fyllde år dagen innan.

– Det här var väldigt roligt, sa Martin Timell innan han tackade för sig.

Rätans skola har haft liknande veckor tidigare, men i år valde skolan att storsatsa på sin näringslivsvecka – något som fungerade bra.

– Det blir ett avbrott från övriga verksamheten eftersom det kommer folk hit och berättar och barnen slipper lyssna på oss. Vi kan berätta vad en politiker gör, men de får en annan upplevelse om en politiker kommer hit och berättar. Oss hör de på hela dagarna, jag tror att de tar in det på ett annat sätt, säger Carolina Sandholm.