Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny musikal ser dagens ljus

De största hittarna ur de bästa musikalerna, sammanförda till något alldeles nytt. Det är idén bakom "Just another musical" som ungdomskören Frösö Vokal och DUF – Dramatiska Ungdomsföreningen – sätter upp tillsammans. På fredag är det premiär.

Det är åtgång på limpan och hushållsosten när 50-talet korister i Frösö Vokal samlas till sångövning vid halv fem på onsdagseftermiddagen.

– De kommer direkt från skolan och måste få någonting i sig innan vi börjar. Annars presterar de inte, säger körledaren Lena Moén.

Men när magen fått sitt blir det full fart på sången. Anthem ur Chess, Super Trouper ur Mamma Mia, I've got life ur Hair och Michael Jacksons Thriller, det är bara några av pärlorna i ett band av kända låtar som ska övas in.

– Det här är första gången vi sjunger musikal. Det är det som är så kul med den här kören, att vi får prova på nya saker hela tiden. Opera, blues, kyrkomusik, ja allt möjligt, säger Anna Lundhall, 27.

Hon har varit med i Frösö Vokal sedan kören startades för fem år sedan och tänker definitivt stanna kvar tills hon når 30, som är den övre åldersgränsen för att vara med.

Karolina Tängmark, 16, och Robin Andersson, 18, har varit med sedan i höstas och båda är entusiastiska över den sångglädje och fina gemenskap de hittat i kören. Och över de årliga resorna:

– Förut har kören varit till både Prag, Paris och Irland. Och nu i helgen åker vi till Berlin. Där ska vi både sjunga i Svenska kyrkan och se Figaros bröllop på operan, berättar de.

Och det har ni tid med fast musikalpremiären står för dörren?

– Ja, vi har ju många timmar på oss att träna i bussen, skrattar Karolina.

Hon ska sjunga duett med Frida Andersson I know him so well. Robin gör ett eget solo i Thriller.

– Det blir premiär. Jag har aldrig sjungit solo på en stor scen förut, säger han och ser både förtjust och lite skraj ut över utmaningen.

De sammanbindande texterna till musikalen har skrivits av Maria Flink, som är ledare för Dramatiska Ungdomsföreningen.

– Det var lite pilligt att få ihop det – att hitta på en handling som binder ihop låtarna och dessutom en roll till alla 19 skådespelarna i DUF, säger hon.

Men en story blev det, och den utspelar sig på en skola där två olika skoltidningsredaktioner konkurrerar med varandra, inte alltid med tillåtna medel. Det handlar om mobbning och droger bland annat, det förekommer ett mystiskt försvinnande – och så en kärlekshistoria förstås.

Vi får en liten inblick i handlingen på torsdagen, då vi besöker DUF:s och Frösö Vokals gemensamma träning på Parkskolan. Vi får bland annat se kärleksparet Hortensia (Ebba Knutsson) och Kalle (Simon Jämtgård) spela ett schackparti medan kören sjunger One night in Bangkok i bakgrunden.

I föreställningen ingår också en del dansinslag, koreograferade av Therese Ekwärn. Det blir också en utmaning för många:

– Det är svårt att sjunga och dansa samtidigt, säger Robin.

Vid repetitionerna är Johan Ederfors med och stöttar på pianot. Vid föreställningarna blir det ett helt band; förutom Johan är det Micke Eriksson, trummor, Bosse Lindberg, gitarr, och Janne Roos, bas.

Premiär på fredag alltså, Och en föreställning till på lördag. I Östersunds Folkets hus.

Åsa Eriksson Ahnfelt