Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En musikalisk grundpelare går i pension

/
  • Fiolen är aldrig långt borta för Gunnel Lundholm, den får henne att känna sig hemma och avslappnad, så även framför kameran.
  • Gunnel Lundholm är också utbildad konstnär och hennes verk finns på flera offentliga lokaler runt om i kommunen. Det här verket hänger på Åres bibliotek i Station Åre.

Hon gillar Breaking Benjamin och tycker att rätt låt vann i årets Eurovision Song Contest. Men det är fiolen som är hennes instrument. Med den känner hon sig hemma överallt.
Efter 30 år som outtröttlig ledare av Åres kommunala musikskola går Gunnel Lundholm i pension.

Annons

Gunnel Lundholm har berört oerhört många Årefamiljers liv. I tre decennier har hon inspirerat och lärt otaliga Åreungar att spela stråkinstrument, bildat orkestrar med dem och kuskat runt på turnéer och musikaliska träffar, inte bara i Sverige utan världen runt. Nu ska hon sluta.

Många undrar hur någon ska kunna fylla hennes skor. Men själv är hon totalt osentimental om sin pension.

Det är bra att någon yngre tar över som kan tala om för eleverna vad de ska göra. Så de inte bara hör det från henne ...

Några fritidsproblem lär hon inte få.

– Nu ska jag måla, säger hon.

Konsten är hennes andra karriär, eller tredje egentligen. För i grunden är Gunnel Lundholm svagströmsingenjör (!).

Hon jobbade inom flera stora koncerner: ABB, Asea, radion.

Det är inte alls konstigt, säger hon. Hon har alltid haft lätt för matte och förresten är det många likheter mellan musik, konst och teknik.

– Historiskt har det varit samma utbildning.

Ända sedan barnsben, så långt tillbaka hon kan minnas, har Gunnel spelat musik. Men hemma var det liksom givet att hon skulle spela piano, som pappa och som storasyster, pianoläraren.

Men Gunnel tyckte piano var pest. I smyg tränade hon fiol och gjorde allehanda småjobb för att få ihop 25 kronor till ett speciellt instrument som hon visste skulle säljas på auktion.

Fiolen blev hennes och ett bra tag fortsatte hon spela i hemlighet.

Men så dog hennes bästa vän tragiskt i en trafikolycka och hon ombads spela på begravningen. Plötsligt kom fiolen fram i ljuset.

Var det någon som blev arg?

– Nej då!

Jobbet som ingenjör var roligt men hon trivdes inte i Stockholm. Hon saknade det norrländska ljuset. Så familjen flyttade hem till Jämtland och Gunnel omskolade sig till musiklärare. Ett tag jobbade hon i Östersund men sedan blev det hemkommunen Åre, där familjen bosatt sig i Hallen.

Om somrarna fortsatte hon att utbilda sig till musiker.

Att arbeta med Åre kommuns musikskola var inte alltid lätt. Det gick upp och ner med anslagen och så kom beslutet att lägga ner. Alla sades upp.

Eleverna protesterade högljutt. De tog sina instrument, gick till kommunhuset och började spela. Och vägrade sluta.

– De vägrade gå hem. Kommunalrådet ringde och frågade vad jag höll på med. Men jag visste ingenting, det var ju inte jag som hade skickat dem, säger Gunnel Lundholm.

Inför valet lovade centern att återinföra kulturskolan. Det vallöftet blev helt avgörande för valutgången. Kulturskolan återinfördes 1996. I dag lever den och frodas.

Inför lördagens konsert Stråkarnas Dag i Järpen, där Gunnels elever från 20 år tillbaka träffades tillsammans med norska toppspelmän och magisk musik uppstod, har hon på sex tättskrivna A4- sidor räknat upp alla olika stråkorkestrar, turnéer, läger, tävlingar och stora konserter som hon organiserat med eleverna under åren 1989-2009 med Åres kommunala musikskola.

Det är ett makalöst dokument där man bland annat kan läsa om turnéerna i Ungern och USA. Anspråkslös som hon är avslutar hon det hela med ett enkelt:

”Gunnel Lundholm som fått varit med om allt detta på grund av er.”

Så vad är hemligheten, hur har hon fått så många barn att känna spelglädje, i synnerhet på ett så svårt instrument som fiol?

– Genom att göra roliga saker med dem, åka på läger, bada, spela fotboll. Men var vi än har varit vi har alltid sett till att spela, säger Gunnel Lundholm.

Fotnot: Breaking Benjamin är en alternativ hårdrockgrupp från Pennsylvania, USA.

Mer läsning

Annons