Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mörk DiCaprio på topp

/
  • Leonardo DiCaprio och Martin Scorsese är i Berlin med filmen ”Shutter island”.       Foto: Joel Ryan/AP/Scanpix

Leonardo DiCaprio och Martin Scorsese är i Berlin med ”Shutter island”. Den mörka thrillern är deras fjärde film tillsammans.

– Jag vill göra filmer som berör, säger Leonardo DiCaprio till TT Spektra.

Annons

Leonardo DiCaprio befinner sig på toppen av sin förmåga. Åtminstone om man ska tro mästerregissören Martin Scorsese. När DiCaprio får ta del av omdömet ler han stort.

– Coolt. Men det är upp till publiken att ha åsikter om det. Jag gör mitt bästa, säger han.

Hit till Berlinfestivalen har han och Scorsese kommit med den mörka thrillern ”Shutter island”, som får svensk premiär på fredag. I filmen spelar DiCaprio en polis som kommer till en avlägset belägen psykiatrisk klinik. Hans uppgift är att utreda en patients försvinnande, men händelseutvecklingen leder till att han i stället tvingas konfrontera sitt eget förflutna.

”Shutter island” är Scorseses och DiCaprios fjärde film tillsammans.

– Jag hoppas verkligen att jag får tillfälle att göra många fler. Men om det inte skulle bli så kommer jag ändå att vara honom evinnerligt tacksam. Han har gett mig så oerhört mycket och jag lär mig ständigt av honom. Han är en mästare.

”Shutter island” är en mörk film och DiCaprio spelar en plågad karaktär. Han säger att han dras till sådana roller.

– Det har jag gjort ända sedan jag som tonåring såg filmer som ”Öster om Eden” och ”Taxi driver”. Det var filmer som berörde mig, och jag vill själv göra filmer som berör publiken. Jag har en hunger som aldrig blir tillfredsställd. Jag känner det aldrig som att jag har lyckats helt och hållet. Jag vill utvecklas, jag vill kunna mer.

Efter ”Titanic” blev Leonardo DiCaprio en tonårsidol och har så förblivit. Det är en stämpel han långsamt lärt sig att leva med.

– Det var lite jobbigt under några år. Men jag är stolt över ”Titanic” och filmen har gett mig så mycket. Det är den som gett mig alla möjligheter, det är den som gjort att jag har kunnat definiera mig som konstnär. Jag är förbannat lycklig som får möjligheten att göra det jag gör, säger han.

Leonardo DiCaprio vet att han är privilegierad.

– Jag hör till de lyckliga få som själva kan bestämma vad de vill göra. Jag har mängder med kollegor som tvingas ta vad de blir erbjudna, om de ens får jobb. Jag kan styra min karriär själv.

Martin Scorsese har tidigare gjort en rad filmer med skådespelaren Robert De Niro i huvudrollen. Leonardo DiCaprio vill inte jämföra dem med det samarbete han och Scorsese har i dag.

– Det är det största samarbetet i filmhistorien. Dom två är mina hjältar, säger han.

Vad som blir nästa projekt med Scorsese vet han inte ännu. Det har talats om en film om Frank Sinatra, och Leonardo DiCaprio säger att ja, det är ett projekt som diskuteras.

Men kan han sjunga?

– Inte så väldigt bra. Men det behövs inte. Eftersom det är Sinatra det handlar om är vi tvingade att använda hans originalinspelningar, om nu filmen blir av. Och det passar mig bra.

Mer läsning

Annons