Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En missmodets partiledardebatt

Fredrik Reinfeldt verkade lite morgontrött. Maud Olofsson ville tjafsa om rödgröna budgetförslag som var makulatur i samma stund som de presenterades.

Jan Björklund drog en historia om socialdemokratiska motsättningar om den framtida energipolitiken. Vem bryr sig? Nej, det var först när den fjärde partiledaren ställde sig mitt emot Mona Sahlin som temperaturen steg i plenisalen .

På onsdagen hölls den första partiledardebatten i den nyvalda riksdagen, och det får man väl i alla fall ge Jimmie Åkesson – han höjde intresset för en debatt som för en röd kommentator måste betecknas som allt annat än inspirerande. Har Socialdemokraterna redan övergivit pensionärerna, vad hände med löftet att utjämna skatteklyftan, frågade Åkesson, till synes omedveten om vilket block som styr landet. Mona Sahlin, valets stora förlorare, men en av de främsta i kampen mot de främlingsfientliga, klädde säkert av SD-ledaren folkdräkten. Ni vill inte bara göra livet surt för invandrarna, ni vill även förstöra för infödda svenskar, berättade S-ledaren och exemplifierade med Sverigedemokraternas idé att lägga ned Diskrimineringsombudsmannen. Dit vänder sig kvinnor, handikappade och andra som till exempel upplever sig ha blivit överkörda på jobbet just för att de är kvinnor eller handikappade.

Utan de utlandsfödda stannar välfärden och fabrikerna, skulle man dessutom kunna tillägga. Vi behöver fler invandrare och en politik som vet att omsätta deras kunnande på arbetsmarknaden.

Jimmie Åkesson menade i ett senare replikskifte att regeringen ägnar sig åt att ”importera arbetslöshet”. Det är det nya sättet att i landets viktigaste församling benämna somaliska krigsflyktingar: Importerad arbetslöshet. Just denna normalisering av det onormala kan bli en av de värsta konsekvenserna av Sverigedemokraternas framgångar.

Maud Olofsson kritiserade aldrig Jan Björklund för att FP-ledaren vill bygga nya kärnkraftverk. Lars Ohly angrep däremot Mona Sahlin och Peter Eriksson för deras uppgörelse med regeringen om insatsen i Afghanistan. Både Sahlin och Eriksson verkade rätt besvärade av att bli upptryckta mot väggen av sin partiledarkompis. Är det det rödgröna samarbetet som krackelerar inför öppen ridå?

Det märktes vilka som var vinnare och förlorare i onsdagens parti ledardebatt, även om inte heller det vinnande laget verkade särskilt inspirerade, trots dess historiska omval. Med Sverigedemokraterna i riksdagen är det svårt att vara glad.