Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En mer human migrationspolitik

Sedan Miljöpartiet började förhandla med alliansen om migrationsfrågor har stora framsteg skett. I dag får fler rätt till vård och skola samtidigt som det blivit lättare att ta sig till Sverige vare sig man gör det för kärlek, arbete eller om man är på flykt. Trots detta så är vi långt ifrån färdiga, politiken kan bli ännu mer human.

Därför kommer vi gröna fortsätta arbetet under nästa mandatperiod med att liberalisera politiken ännu mer. Några av våra mest prioriterade frågor är följande punkter:

# Stärka skyddet för HBTQ-flyktingar. Alldeles för ofta skickas HBTQ-personer av svenska migrationsdomstolar tillbaka till länder där de tvingas leva under konstant hot på grund av sin sexuella läggning. Det är inte acceptabelt och strider dessutom mot idén om allas lika värde. Under nästa mandatperiod måste rätten till asyl för HBTQ-flyktingar stärkas.

# Fler ska få stanna. Alla har vi läst rubrikerna om människor som levt hela sina vuxna liv i Sverige men ändå tvingas ge sig av till ett land till vilket de helt saknar reell anknytning. Migrationsöverenskommelsen har låtit barn som har särskilda sjukdomsskäl eller anknytning till Sverige stanna. Nästa regering måste stärka den möjligheten samt utvidga asyllagen så att detta även gäller för vuxna.

# Försvara arbetskraftinvandringen. Människor har alltid flyttat för att söka nya arbeten. Dessutom är arbetskraftsinvandringen en av få lagliga vägar in i EU. Det finns krafter till både höger och vänster som vill reglera detta mer, något som nästa regering måste sätta stopp för. Samtidigt ska vi fortsätta arbeta för att migranterna inte utnyttjas på arbetsmarknaden.

# Arbeta för nya EU-regler. Omkring 2 000 människor dör årligen när de försöker ta sig in i unionen. Många skickas tillbaka. Det är uppenbart att EU måste hitta fler lagliga vägar in, bland annat genom att låta flyktingar söka asyl på ambassader. Vidare måste vi kunna frångå regeln att en flykting måste söka uppehåll i det land hen anlänt i. Idag skickas många flyktingar tillbaka till exempelvis Italien.

Både från höger och vänster så finns det krafter som vill begränsa migrationen. Därför finns miljöpartiet här som en garant för att politiken utvecklas i en mer human riktning.

Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom

Viking Bohman, Grön Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel