Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

­En mästares återkomst

I mer än 50 år har han stått på jazzscenen som en ledande profil bland svenska jazzmusiker. Han har spelat med en lång rad av världens främsta jazzmusiker. Han har framträtt i alla tänkbara konstellationer, från duo till storband.

Annons

Han är en utomordentlig arrangör och kompositör. Och han är multiinstrumentalist; pianist, altsaxofonist, tenorsaxofonist och flöjtist. Men det var som tenorsaxofonist han tidigt skapade den stil han förblivit trogen genom alla år; som bebopmusiker.

 På skiva har hans musik dokumenterats under ett halvt sekel och nu har ytterligare en CD med den oefterliknelike Bernt Rosengren kommit ut. ”I’m flying” heter den, en lysande produktion innehållande tolv spår, varav sju egna kompositioner och fem välbekanta klassiker ur den stora amerikanska sångboken.

På den nya skivan framträder Bernt Rosengren, 72 i år, tillsammans med en trio yngre svenska jazzmusiker, alla fenomenalt bra på sina respektive instrument: Hans Backenroth på bas, Bengt Stark, trummor, och Stefan Gustafsson, lite överraskande på piano – han är annars mest känd som trumpetare.

Utomordentligt vackra ballader varvas här med riktigt bluesigt hårdsväng. Inledande titellåten ”I’m flying” är rena programförklaringen – så bra som det kan bli!

Victor Youngs välbekanta ballad ”Deliliah” blir nästan vemodigt vacker i Bernt Rosengrens tolkning och med ett otroligt fint samspel i kvartetten med väl- avvägda solon. ”Blues waltz” är, som titeln an- tyder, jazz i trefjärdedels takt, medan ”Hip Walk” är en rivigare låt med riktigt bluesig tenorstämma.

Gamla klassiker som Rogers & Harts ”Where or When” och Hoagy Carmichaels ”Two sleepy people” får ny lyster i Bernt Rosengrens härliga tolkningar.

Bernt Rosengrens återkomst på skiva visar en mogen mästare – nu bättre än någonsin– som förblivit sin stil trogen genom åren.

En riktig kanonskiva!

Mer läsning

Annons