Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En manlig tandkräm

Använder du en tandkräm för män eller kvinnor? De flesta har nog inte ens tänkt tanken.

Annons

Företaget Pepsodent hoppas däremot att du ska börja fundera på det. De lanserar en ny "manstandkräm" som ska vara speciellt utvecklad för mäns munnar.

En svensk forskningsrapport som kom i veckan visar att kvotering leder till att kompetensen höjs bland män. För drygt tjugo år sedan införde Socialdemokraterna varannan damernas på sina listor. De som forskat har undersökt vad detta har gett för resultat. Svaret är att medelmåttiga män inte längre har kunnat behålla sina platser. Det förstörde möjligheten för halvbra killar att stötta varandra. De ersattes istället av män med högre kompetens. Kvoteringen har alltså inte bara varit bra för kvinnor, utan för alla utom de medelmåttiga männen.

När undersökningar har gjorts i svenska klassrum har det visat att killar får mer utrymme än tjejer. De räcker upp handen mer, får prata längre och lärare ger dem oftare ordet. När tjejer och killar får prata lika mycket uppfattar alla det som om tjejer får mycket mer plats än killar. Vi är inte vana vid jämställdhet. Exakt talartid i klassrum eller varannan damernas på partiers listor är några sätt att komma till rätta med problemet, men inte det enda.

Däremot borde det ligga i alla partiers intresse att representera hela befolkningen och att ha så bra företrädare som möjligt. Om inte annat för att alla tjejer i Sveriges klassrum ska ha bra förebilder.

De flesta skakar på huvudet när de läser om tandkräm för män eller ser speciella tjejverktyg i butiker. Det är fysiska saker som det inte borde vara någon skillnad på. Då är det också dags att inse det absurda i att medelmåttiga män fortfarande får makt före kompetenta kvinnor.