Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En mångsidig deckarveteran

En seglivad diplomat som har tagit livet av folk i 40 böcker. På onsdag kommer Jan Mårtenson till Östersund.

Den svenska kriminallitteraturens nestor har han kallats. Och visst är det så: Ingen svensk författare kan idag göra Jan Mårtenson den rangen stridig. Sedan 1973 har han varje år givit ut en detektivroman – det har alltså hunnit bli fyrtiotalet storsäljande deckare - som redan i livstiden renderat sin författare ett av de största litterära sällskapen i vårt land.

Men Jan Mårtenson, som på onsdag möter Östersundspubliken vid ett föredrag i Wargentinsskolans aula arrangerat av Kulturföreningar i samverkan, är så mycket mer än en av Sveriges mest lästa deckarförfattare. Han har också givit ut en lång rad kulturhistoriska verk om allt mellan gamla slott och arkitektoniska minnesmärken till konstnärsbiografier.

Men under hela den tid han verkat som författare med drygt 60-talet boktitlar utgivna har han också gjort en alldeles enastående diplomatisk karriär, som inleddes i början av 60-talet på UD i Stockholm för att fortsätta med utlandstjänster i Rio de Janeiro, Paris, New York, Geneve och Bern. På 70-talet var han kungens handsekreterare och hovets presstalesman, på 80-talet bitr. generalsekreterare i FN, på 90-talet i tjänst hos Unesco och senare svensk ambassadör i Bern innan han återvände till UD i Stockholm, där han blev kvar till sin pensionering.

Man kan ju undra när han fick tid över att skriva mer än 60 böcker? Kanske ligger svaret i att allt skrivande för Jan Mårtenson tycks vara så lustfyllt, roligt och motståndslöst. En deckare med Johan Kristian Homan, antikhandlaren och livsnjutaren i Gamla stan som huvudperson, är alltid en upplyftande och kulturhistoriskt berikande historia att läsa trots de mordoffer som skördas.

Men nu läser man kanske Jan Mårtenssons deckare mindre för den spännande mordintrigens skull än för den höga mysfaktor som alltid spelar huvudrollen i Homanböckerna.

Antikhandlare Homan må falla huvudstupa in i mordgåtor, men det är andra saker som är hans specialitet; nämligen konst och antikviteter, kulturhistoria och lukulliska måltider. Han är allmänt bildad, en spirituell historieberättare med hög social kompetens och har vänner som förstår att föra espritfyllda samtal.

Som vanligt flyter det mera röd bordeaux än blod över sidorna i en berättelse om Johan Kristian Homans öden och äventyr. Homan är nämligen gourmand och vinexpert, en levnadskonstnär som förstår att uppskatta livets goda sidor. Därtill är han kulturellt bildad och beläst med antikviteter som sin specialitet och födkrok. Som detektiv är han en genuin antihjälte, som skyr allt våld. Och likväl – hans liv kantas av mordoffer!

Att läsa en Homandeckare är alltså en bildande läsning i diverse ämnen och med nedslag i de mest skilda miljöer världen över. Och som vanligt dukar författaren humoristiskt godmodigt upp en skön blandning av kulinariska läckerheter och ironiska samtidskommentarer.

Det är inte många författare som redan i sin livstid fått ett litterärt sällskap uppkallat efter sig och sitt författarskap. Men sedan mer än trettio år har Jan Mårtenson för sina populära deckares skull ett eget litterärt sällskap, Homansällskapet, som med sina drygt 500 medlemmar torde tillhöra de större litterära sällskapen i landet.

Nu får alltså Östersundspubliken stifta närmare bekantskap med deckarveteranen, antikexperten och exdiplomaten Jan Mårtenson, 80 år ung och alltjämt i full sving som författare. Årets Homandeckare heter "Den grekiska hjälmen" och med all sannolikhet sitter redan 2014 års Homandeckare i datorn. Men det kanske han berättar mer om på onsdag?