Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En mäktig och kontrastrik avslutning på orgelveckan

Orgelveckan i Östersunds församling med Collin 't Hart, Jonas Karlsson, Nicklas Strandberg och Östersunds Orkesterförening under ledning av Orwar Eriksson.

(Östersunds Gamla och Stora kyrka)

Som ett led i firandet av Östersunds församlings 100-årsjubileum har det under den gångna veckan arrangerats en rad konserter med kyrkorgeln i centrum. Församlingens egna musiker har medverkat i både lunch- och kvällskonserter som varit välbesökta.

Orgelveckan inleddes med ett Bach-program bestående av orgelstycken, arior och duetter med Colin 't Hart vid orgeln och Peter Mellgren och Ingrid Grahn som sångsolister. Det fortsatte med Jonas Karlsson, som förutom en kvällskonsert i Stora kyrkan också bjudit på lunchkonserter i Gamla kyrkan hela veckan med allt från fria improvisationer till Bach-koraler och tangostycken. För ett finstämt program med ton och lyrik svarade Nicklas Strandberg och Lars-Åke Wikström, som reciterade bibelord och dikter av Tomas Tranströmer.

Orgelveckan avslutades så på söndagen med en både mäktig och kontrastrik konsert i Stora kyrkan med Östersunds Orkesterförening under ledning av Orwar Eriksson och Nicklas Strandberg vid stora kyrkorgeln. Inledningsvis framförde Orkesterföreningen Edward Elgars stillsamt vemodiga Elegy for strings, så långt ifrån Pomp and Circumstances man kan komma, och en nästan blyg upptakt till Francis Poulencs konsert för soloorgel, stråkorkester och dundrande pukor. Det är ett kontrastrikt stycke musik med stor inbyggd dramatik.

En dånande orgel med starkt dramatiskt uttryck hör vi också i Nicklas Strandbergs uttolkning av Olivier Messiaens stycke Uppenbarelse av den himmelska kyrkan.

Östersunds Orkesterförening avslutade dels med Frederick Delius valörrika tonmålning i Two Aquarelles, som egentligen är körmusik arrangerad för stråkorkester, och filmkompositören Nino Rotas – som sig bör bildrika – Concerto per archi.

Östersunds Orkesterförening passade också på att välförtjänt utnämna Anders Håkansta till sin nye hedersmedlem. Anders Håkansta har under många år varit en entusiastisk understödjare av det lokala musiklivet i allmänhet och Östersunds Orkesterförening i synnerhet.

Förhoppningsvis kan orgelveckan bli ett årligen återkommande musikevenemang!