Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En magisk augusti-kväll med Bengan

Bengan Jansson gästade länet förra veckan och gjorde tre konserter med Allan Edwalls visor. Britt-Elise Ohlsson besökte en av konserterna och berättar här om en magisk kväll i Köttsjön.

Annons

De flesta jämtar älskar Allan Edwalls visor. Många kan någon textrad här och där och går och gnolar på de kända melodierna. Vemodet blandat med bitsk humor gör låtarna så genuint jämtländska. Det är lätt att ta dem till sig.

Åtskilliga har försökt sig på att framföra Allan Edwalls visor. En av de förnämsta uttolkarna är utan tvekan Bengan Jansson. Han låter texten gå fram, han gör pauser där det behövs och han dämpar ackompanjemanget så att det inte tillåts överrösta sången. Ibland sjunger han a capella och fyller i med någon enstaka ton på dragspelet. Han är dessutom en fenomenal berättare och tillhör det lilla fåtal scenartister, som kan dra en fräckis utan att det blir plumpt.

Vid sin lilla jämtlandsturné i slutet av augusti hade Bengan vid sin sida en förnämlig trio bestående av Lennart Simonsson, piano, Per Johansson, bas, och Tomas Nykvist, trummor. De fick göra egna små utflykter i den edwallska tonvärlden och deras improvisationer och solon uppskattades hörbarligen av publiken.

Det blev en magisk kväll i Köttsjön. Förväntningarna var uppskruvade redan från starten och Bengan och hans spelkamrater levde upp till dem med råge. Två timmars fantastisk underhållning bjöds den drygt 160-hövdade publiken, som när de lämnade lokalen försäkrade, att detta var det bästa de varit med om på länge.