Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En lösning kan vara på gång

Frågan om vad som kommer att hända med ångaren Thomée i framtiden håller kanske på att få sin lösning. En grupp företagare i länet har planer på att köpa loss båten av Östersunds kommun, för att i egen regi driva Thomée vidare.

En av företagarna, Curt Sillström, säger att det behövs tio till tolv intressenter för att ro projektet i hamn.

– Jag kan väl säga att hälften av den styrkan redan är tillfrågade. Nu hoppas vi på att fler intresserade ställer upp, säger han.

En förutsättning att företagarna ska ge sig på Thoméeprojektet är att de får hjälp av gänget bakom ångaren Östersund.

– De har kunskapen och vet hur en sådan här båt ska skötas. Jag är full av beundran hur Arvesundsgänget har lyckats med sin verksamhet, säger Sillström.

För ett par dagar sedan var en värderingsman från Djurgårdsvarvet och besiktigade Thomée. Enligt Örjan Bergqvist i Arvesund, där Thomée nu tillfälligt ligger, så tyckte värderingsmannen att båten var i fint skick.

– Vi har gjort lite småreparationer under hösten och sett till att den nya ägaren får en fullt fungerande båt.

Sa värderingsmannen något om vad båten kunde vara värd?

– Inte direkt, men han tyckte att Thomée bara var värd något när den ligger i Storsjön, där den hör hemma. I något annat vatten är den nog inte värd så mycket, säger Örjan Bergqvist.

Vad tycker du om att den här företagargruppen har planer på att ta över båten?

– Det är nog den enda och bästa lösningen för Thomée, säger Örjan Bergqvist. Vi här ute i Arvesund ska nog hjälpa till om det blir affär.

Under fredagen var Curt Sillström och han hans kollega Karl-Erik Backeryd ute i Arvesund för att titta på Thomée. Det blåste full storm när de bägge företagarna stod och tittade på sitt tilltänkta köpeobjekt.

– Det är skandal att inte Östersunds kommun kan driva båten. Fattar de inte vilken turistvärde Thomée har, säger Sillström

Om det blir affär, kommer ni då att köra reguljära turer?

– Det tror jag inte. Det blir nog mest bokade turer och musikturer.

Har ni något krav på kommunen om ni köper båten?

– Blir det affär så vill vi ha den nuvarande kajplatsen kvar, säger Sillström.