Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ljusfest i 17 nätter

/
  • Ljusshowen på Rådhuset blev en publiksuccé i fjol.
  • Omkring 60 punkter finns i dagsläget på programmet, men man räknar med att fler tillkommer.  Foto: Henrik Flygare
  • Christina Almqvist är projektledare för ”Asfalt & norrsken”, en kulturfestival i festivalen.Foto: Henrik Flygare
  • Ljusshowen på Rådhusets fasad kommer tillbaka, men i ny tappning.Foto: Henrik Flygare
  • Arenan, som torget ska kallas under de här veckorna, får ett eget, magnifikt ljusspel, restaurang och skridskobana.Foto: Illustration
  • Storsjöyrans Jan Carlsson och AnnSofie Andersson, från Östersunds kommun, tycker att staden behöver massor med ljus och värme i form av en festival under vintern.Foto: Henrik Flygare
  • Arenan, som torget ska kallas under de här veckorna, får ett eget, magnifikt ljusspel, restaurang och skridskobana.  Illustration: Luxera

En enda stor ljusfest i 17 nätter, med aktiviteter för dagisbarn, pensionärer och alla där emellan. Stortorget blir hjärtat i Vinterfestivalen 2010.

– Det är viktigt att festivalen blir tillgänglig för så många som möjligt, säger Stefan Kauppi från arrangören Storsjöyran.

Annons

Igenkännande, men nyskapande. Folkligt, men exklusivt. Det är ledorden för Östersunds Vinterfestival 2010 som kommer att spänna över tre sportlovsveckor, totalt 17 dagar och tre helger, från den 26 februari till den 14 mars. Tanken är att festivalen därefter ska återkomma vartannat år.

– Arrangemanget är viktigt, dels för länsborna, men också för besöksnäringen. Därför har vi valt att satsa på festivalen trots hårda besparingsprogram, säger AnnSofi Andersson, på Östersunds kommun.

Omkring 60 punkter finns i dagsläget på programmet, men arran-gören Storsjöyran räknar med att fler tillkommer.

– Ljusspelet på Rådhuset blev synonymt med festivalen i fjol. Många har önskat en repris och det blir det. Men Stortorget är nästa stöt, där kommer vi att jobba med ljus och ljud på alla torgets fasader, säger Janne Carlsson.

Uppdragsgivaren Östersunds kommun går, precis som i fjol, in med 4 miljoner kronor, huvudsponsor är Jämtkraft som skjuter till en halv miljon kronor. För många kan det tyckas konstigt att kommunen nu väljer att satsa på påkostade ljusshower när man knappt sagt sig ha råd med vanlig gatubelysning.

– Gatubelysningen tände vi ju förra veckan och nu har vi tillfört de här pengarna. Det behöver hända något under den här tiden på året, säger AnnSofie Andersson.

Mer läsning

Annons