Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En livsviktig funktion"

Fem procent av eleverna i årskurs fem inte klarar kraven för simkunnighet i Östersunds kommun. Men det är inte bara barn som inte klassas som simkunniga i länet.

Simborgarmärket fyller 80 år i år har sedan 30-talet inspirerat miljoner svenskar att simma 200 meter. Men vi har fortfarande en bit kvar för att nå nollvisionen.

Det hela började med att det skrevs en hel del om drunkningsolyckor i tidningarna. Dåvarande sportchefen på Dagens Nyheter, David Jonasson, ansåg att en duktig simmare inte skulle kunna drunkna. Så den 14 maj 934 att införde han tillsammans med Svenska simförbundet "simmedborgarmärket".

Märket blev en vändpunkt och drunkningsolyckorna minskade, men har vi fortfarande en bit kvar för att nå nollvisionen som Svenska livräddningssällskapet har satt upp.

Av de vuxna i Jämtlands län uppgav 13 procent att de inte skulle klara av att simma 200 meter och sex procent var osäkra i en undersökning som Trygg Hansa gjorde förra året.

I Skolverkets senaste kartläggning var 8,3 procent, cirka 7700 elever, icke simkunniga enligt simkunnighetsdefinitionen. I undersökningen fick lärarna besvara frågan om vilka orsaker det finns till att eleverna inte når målen, där framkom att den vanligaste orsaken var rädslan för vatten.

Det är sedan 2011 inskrivet i läroplanen att för att få godkänt i ämnet idrott och hälsa ska eleven kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Ändå är det många som går simskola privat.

– Alla barn som fyllt tolv år tar simborgarmärket i teorin eftersom det står i läroplanen, det är skolans ansvar. Det ska inte vara en klassfråga att ens barn ska lära sig simma, säger Annette Nääs, simlärare och utbildningsansvarig på Svenska livräddningssällskapet.

I en undersökning från Svenska livräddningssällskapet så uppger tre av tio personer i Sverige, alltså motsvarande två miljoner människor, är osäkra på om de kan simma 200 meter och skulle därför kunna klassas som icke simkunniga.

Mia Persson är bland annat simlärare på Storsjöbadet säger att allt handlar i grund och botten om vattenvana. Drunkningsolyckor är fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland barn i åldrarna ett till sex år. Trots att det i Sverige är tradition att kunna simma. Hon poängterar också hur viktigt det är med babysim.

– Det är viktigare än vad man tror att lära barn tidigt att känna sig trygg i vatten och även för föräldrarna att känna trygghet i att bada med sina barn. Det är en livsviktig funktion, säger Mia Persson.