Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En krona mer till bönderna om konsumenterna är solidariska

/
  • Under fredagen höll Jörgen Andersson, Leif Lindström och Nils Björlid en presskonferens i Rödöns bygdegård där de berättad om tremånadersprojektet
  • Under fredagen höll Jörgen Andersson, Leif Lindström och Nils Björid en presskonferens i Rödöns bygdegård där de berättad om tremånadersprojektet
  • Hur mycket är du beredd att betala för en liter mjölk?Nore Waara, Frösön– Det är som med bensinpriset. Det finns inget max. Mjölk måste man ha och bönderna behövs i Jämtland.
  • Karin Wernmark, Frösön– Jag köper så lite mjölk så det har ingen betydelse för mig. Jag stödjer bönderna och tycker att de ska få mer från mejeriet.
  • Olof Edström med barnen Ebba, Ludvig och  Meja.– Jag betalar ju 15 kronor per liter för bensinen så det ligger väl där. Normalt köper jag 1,5 liters mjölkförpackningar men nu kan jag tänka mig att vara solidarisk och köpa flera enliters förpackningar istället.

Samtliga ICA-handlare i Jämtland och Härjedalen samarbetar i kampanjen "Mjölk är tjockare än vatten" för att ge länets bönder en krona extra för varje enlitersförpackning som säljs. Det innebär en höjning av mjölkpriset för konsumenterna.

Annons

– Vi behöver hjälpa våra bönder och skapa opinion, men det här är inget jippo utan vi tänker långsiktigt, säger Leif Lindström som är ICA handlare i Sveg.

Det är upp till varje ICA handlare att bestämma mjölkpriset och det är konsumenternas val av mjölkprodukter som kommer att visa om projektet genererar några pengar till mjölkbönderna. Det är åtta sorters varianter av Arlas en liters sortiment som kan ge bönderna sina kronor. Exakt hur mycket varje mjölkbonde får när potten delas varje månad beror på antalet kor de har, inte på antalet liter varje mjölkbonde säljer.

– Och det blir rätt talande, för har du en liter mjölk på köksbordet så visar det att du stödjer Jämtlands bönder, säger Jörgen Andersson, mjölkbonde och ledamot i Fjällbetes ledningsgrupp som under fredagens presskonferens på Rödön berättar att mjölkförsörjningen i länets fjällförsamlingar ökat med 25 procent sen mjölkpriset höjdes i mitten av augusti.

Nils Björid är mjölkbonde i Slandrom med 60 mjölkkossor och han tycker att projektet är spännande.

– Det här visar vad vi kan göra tillsammans på lokal nivå. Konsumenterna kan göra sin röst hörd och påverka, säger han.

Han påpekar att symbolvärdet är det viktiga även om pengarna naturligtvis är välkomna.

– Absolut, behovet är stort och läget är mycket pressat, säger han.

Annons