Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En köpt röst

Går det att köpa sig en vinst? I veckan avslöjades att ett bidrag i Melodifestivalen försökte fuska förra året. De lyckades lurade systemet med hjälp av en robot. Resultatet blev att det såg ut som om 2 500 extra ringt in och röstat. Deltagare, schlagerfantaster, experter och SVT – alla är förfärade.

Alla säger att det inte får gå till såhär. Ungefär samtidigt som alla tog avstånd från musiktävlingens fusk diskuterades en ny lag i Sverige. En lag som handlar om möjligheten att betala för politisk makt. Moderaterna har länge velat vara hemliga. Reinfeldt har inte velat säga vilka som betalat deras valaffischer och reklamfilmer. Samtidigt har de morrat när Socialdemokraterna tagit emot pengar från LO. Vilka som betalat Reinfeldts valvinster kommer vi nog aldrig få veta. Inte heller om de fått något i utbyte.

Nu ska det få ett slut. Från och med den 1 april ska inte partier kunna ta emot anonyma bidrag. Om de gör det ändå så förlorar partiet sitt statliga partistöd, vilket ingen vill riskera. Alla var överens om detta (utom Sverigedemokraterna). Men nu visar det sig att stora kryphål finns. Det kommer vara möjligt att ge pengar anonymt till lokala partiorganisationer, sidorganisationer och stödorganisationer. Till exempel skulle jag kunna starta gruppen Linneas pengainsamling till Socialdemokraterna dit alla skulle få ge pengar anonymt, sedan ger jag klumpsumman till partiet. Ett företag skulle kunna ge miljoner till ett parti i länet – som sedan slussar pengarna till toppen.

I fria val går det inte att köpa en robot som röstar på ett parti 2 500 gånger. Men det går att köpa sig inflytande. Det går att köpa annonser, valstugor, tid i tv och experter som bestämmer hur partiledaren borde tala. Att veta vilka som betalar för det är inte att begära för mycket.

Linnea Swedenmark