Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En klassiker i nytt ljus

/
  • Det finns  gott om intressanta karaktärer i pjäsen. Greger Bringsaas gör rollen som Marley.
  • Torben Sundqvist har full koll på händelseförloppet från sin teknikerplats. Därifrån sköter han bland annat monotona toner från en Korg MS-10, som passar in i kategorin vintagesyntar.

Charles Dickens ”En julsaga” känns av många igen som en klassisk julfilm. I år verkar sagan vara lite extra på tapeten, då den spelas på två scener i Östersund, samtidigt som en Disney-film baserad på samma berättelse nyligen gått upp på biograferna.

Annons

På Östersunds Teaterverkstad är det premiär i kväll.

På teaterverkstaden är det tid för rep, och skådespelarna ramlar in eftersom. Här råder nämligen teatervärldens egna ”akademiska halvtimme”. I logen provas kostymer och hattar i lugn och ro. Någon nämnvärd stress känns inte av, trots att det är premiär på onsdag.

Regissören Torben Sundqvist sitter i fikarummet med teknikschemat framför sig. Han har mycket att hålla i då han sköter såväl regi som ljus och ljud. Han har även bearbetat Dickens roman till det manus de använder sig av.

– Vi har velat hålla oss nära den ursprungliga tonen, eftersom Dickens i sig är bra nog. Han var en stor humorist så det har varit roligt att arbeta med den, säger han.

Teaterverkstadens version av ”En julsaga” är en familjeföreställning, som fungerar även för vuxna utan barn. Torben beskriver den som en lågteknologisk rumsteater, där publiken hamnar mer i pjäsen än bredvid.

Med lågteknologisk menar han den enkla teknik som ingår i föreställningen. Den manuellt vridbara scenen är placerad i mitten av rummet och specialeffekterna utgörs av gamla vindmaskiner och klockspel av järnbalkar.

– Det känns ju ganska passande med en manuell vindmaskin till ett 1800-tals- drama, skrattar Torben och tillägger att pjäsen, trots att den är skriven 1843, tycks vara lika aktuell idag.

– Det är samma moraliska samhällsdebatt då som nu. Frågor om människovärde och medmänsklighet tar fortfarande samma plats i våra liv. Handlingen utspelas i dåtid, men huvudkaraktären Scrooge skulle lika gärna kunna existera i modern tid, möjligtvis då som girig finanshaj, säger han.

Berättelsen om den snåle Ebenezer Scrooge och hans moraliska resa mot ett bättre liv utspelar sig på flera ställen under veckan.

Samma dag som teaterverkstadens föreställning slår upp portarna för allmänheten har dans- och teateresteterna på Jämtlands gymnasium premiär på sin version av sagan. Den framförs också i Dickensanda, dock i nedkortad version och anpassad för skolföreställningar.

Palmcrantzeleverna kommer att spela åtta föreställningar på tre dagar i skolans aula, varav en för allmänheten i morgon kväll. Eleverna får med andra ord fullt upp, särskilt eftersom 35 roller delas upp på nio personer.

– Det borde vara något slags rekord, säger Maria Hansson som själv har fem roller. Hon tycker att temat i pjäsen talar sitt tydliga språk, och får medhåll av teaterlärare Sara Karlsson.

– Den är samhällskritisk, men handlar främst om att förändring är möjlig. Att det inte finns någon som är alltigenom ond eller alltigenom god.

Angående att den visas på teaterverkstaden samtidigt säger hon att det lustigt nog ofta är så, en pjäs dyker upp lite här och där under samma tid.

– Men det här är nog också en sådan pjäs som ständigt är aktuell.

Annons