Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En klangrik, avancerad vårkonsert med Octava

Snö i luften när Octava sjöng in våren i söndags. LO Rindberg lyssnade till "12 nyanser av våren" – långt i från en traditionell vårkonsert.

Även i år var Henry Åkerlund tidigt ute med sin kör Octavas vårkonsert. Medan snöflingor på söndagseftermiddagen dansade i luften utanför Sunne kyrka formerade han sina körröster i egna raffinerade och krävande arrangemang av en bred repertoar körstycken, där bara de två sista numren kunde föra tankarna till en traditionell vårkonsert. Men recitation av ett knippe vårdikter – från Boye till Setterlind – förmedlade ändå något av årstidens förväntningar och stämningar.

Av Henry Åkerlund och hans förnämliga kör Octava – nu med en delvis ändrad laguppställning – har vi vant oss vid både det överraskande och okonventionella, dock alltid på en hög konstnärlig nivå. Och årets vårkonsert i Sunnes välfyllda kyrka var alltså inget undantag när kören inledningsvis med John Rutter – han med Cambridge Singers – slog fast, att "The Music's always there with you". Spanjoren Javier Bustos vackra Ave Maria var den första av tre "änglahälsningar" i repertoaren, även om norrmannen Ola Gjeilo betitlat sin Second Eve. Enligt presentatören Lars-Åke Wikström har Gjeilo blivit något av Octavas huskompositör och med Förklaring kom Gjeilos toner till uttryck för andra gången i programmet, nu med Kiki Korths-Aspegren som sångsolist.

Vad många inte känner till är att jazzpianisten Nils Lindberg bland mycket annat även tonsatt dikter av William Shakespeare och här gav Octava ett exempel på den mångsidige Lindbergs tonkonst. Octava avslutade sin sedvanligt avancerade och mycket klangrika konsert med Wilhelm Stenhammars tonsättning av Oscar Levertins dikt Vårnatt och även om det inte hunnit bli mer än sen eftermiddag när applåderna smattrat klart – och trots snöflingorna i luften – så kunde publiken, lämna Sunne kyrka, stärkt av Tolv nyanser av våren, som konsertprogrammet hette.