Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Jobs med pompös ton

Premiär: 8 november 2013 Biostaden

Regi: Joshua Michael Stern

Med: Ashton Kutcher, Josh Gad, Dermot Mulroney med flera.

Speltid: 2 tim 8 min

Censur: Barntillåten

Annons

I september förra året öppnade den första officiella Apple-butiken i Sverige, i Täby utanför Stockholm. På en flitigt delad filmsnutt från invigningsdagen ser man hur kunderna möts av mängder av tjoande och applåderade anställda i blå tröjor som gör vågen och delar ut "high fives" till alla som går in eller ut ur butiken.

Denna sektstämning som blivit Apples signum är högst påtaglig i filmen om företagets grundare Steve Jobs. Från den triumfatoriska prologen (Jobs presentation av Ipodden 2001) och framåt är det ett självförhärligande utan dess like som utspelar sig på filmduken. Steve Jobs brinner. Han ser en framtid som ingen annan kan föreställa sig. Han gör världen till en bättre plats med sina användarvänliga gränssnitt och sin piffiga design.

Som publik pendlar man mellan att ryckas med i entusiasmen och att famla efter skämskudden.

Ashton Kutcher ger järnet i huvudrollen - han har uppenbarligen sett sin chans att bli av med stämpeln som flamsig tonårsstjärna. Han ser ut som Jobs, pratar som Jobs och går som Jobs. Det senare får en lite bakvänd effekt eftersom filmskaparna tagit alla chanser att visa upp den typiska Jobsgången. Kutcher går och går, framåtlutat och lufsigt som en schimpans. Då är Josh Gad i rollen som supernörden Steve Wozniak betydligt mer trovärdig.

Filmen väjer inte för Jobs mer osmakliga sidor (som att han kastade ut sin flickvän när hon blev gravid och vägrade erkänna sin dotter tills hon var två år) men resultatet är ändå ett hjälteporträtt och en hyllning till den amerikanska drömmen.

"Jobs" har ett bra tempo (även om den är lite för lång) och fin tidskänsla, och för den som kan bortse från den pompösa tonen bjuder den på helt okej underhållning. Men någon yster "high five" - det får den inte.