Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En inspirerande mötesplats för kreativitet

Tullgatan 6 ligger i Östersund och drivs av illustratören Helene Gedda och filmaren Clara Bodén sedan förra året.

Vad gör ni?

– Tullgatan 6 är vår arbetslokal. Det kan även vara en utställningsplats, visningslokal och/eller butik av och med personer som vi tycker inspirerar.

Hur kom ni på idén att ha butik?

– Det finns något uttjatat med att säga att det saknas i stan men vi har butiken för att kunna ge plats åt en typ av formgivare som vi själva gärna skulle vilja kunna köpa saker av.

Hur uppfattar ni den kreativa miljön i länet?

– Överlag positiv. Att Bio Regina flyttar till korsningen Tullgatan/Prästgatan, att Urbn Arts och Jazzköket finns typ ett stenkast bort, ÖFK:s öppenhet gentemot att jobba med kultur, alla som visar kreativitet inom mat och dryck och många flera bidrar till att vi uppfattar den positivt. Vi tänker att vi har haft tur som kunnat göra Tullgatan till vad det är och det handlar mycket om en privat fastighetsägares goda initiativ. Vi tänker samtidigt att en kreativ miljö inte ska byggas på tur utan en politiskt förankrad strategi.

Hur tänker ni kring hållbar design?

– Att det bygger på en diskussion om konsumtion och att den är viktig att börja prata om. Det finns människor och formgivare som arbetar med fokus på en annan långsiktighet än vad konsumtion i dag handlar om. Det är viktigt att lyfta fram dem. Det kan vi och många andra hjälpa till med.

Vad är era planer för framtiden?

– Att ha ett långsiktigt perspektiv på Tullgatan 6 som kreativ lokal i Jämtland. Fortsätta att vara nyfiken på andra parallellt med att utveckla våra egna konstnärskap. Hitta en form för butiken som gör den spännande för formgivare att vara en del av och för folk att hitta till.